Златният бряг е красиво кътче от рая в Австралия

  • Златният бряг е красиво кътче от рая в Австралия
    Златният бряг е красиво кътче от рая в Австралия

Голд Коуст или Златният бряг несъмнено е най-известният австралийски курорт. 

Неговата красота привлича милиони туристи годишно най-вече заради оромните му плажни ивици. Градът има около 70 км. плажове, а средната температура на водата в 22 градуса. В околностите на курорта има и множество девствени кътчета, от които сградите не се виждат, така че то е подходящо за всякакъв тип тристи. Освен всичко мястото е перфектно и за сърфисти.

Златният бряг е красиво кътче от рая в АвстралияСнимка: pixabay

Климатът е субтропически, като слънчевите дни са 287 годишно. Звучи привлекателно, нали?

За петдесет години Голд Коуст Сити се превърна от малка дестинация за почивка на плажа до шестия по големина град в Австралия (и най-многолюдният град в страната). Разположен на Югоизточен Куинсланд, Голд Коуст е един от най-бързо развиващите се големи градове в Австралия.

Златният бряг е красиво кътче от рая в АвстралияСнимка: pixabay

Туризмът остава основен за икономиката на Голд Коуст Сити, с почти 10 милиона посетители годишно в района. В миналото икономиката се движи от произведените от населението индустрии на строителството, туризма и търговията на дребно. Направена е известна диверсификация, като градът вече има индустриална база, изградена от морска, образователна, информационна комуникация и технологии, хранителна, туристическа, творческа, екологична и спортна индустрия. 

Златният бряг е красиво кътче от рая в АвстралияСнимка: pixabay

Това е мястото за заснемане на големи филми, включително Скуби Ду (2002), House of Wax (2005), Superman Returns (2006), Unbroken (2014), The Inbetweeners 2 (2014), San Andreas (2015) Pirates of the Caribbean : Dead Men Tell No Tales (2017), Kong: Skull Island (2017), Thor: Ragnarok (2017), Pacific Rim: Uprising (2018), Aquaman (2018), Dora the Explorer (2019) [57] и Godzilla vs. Конг (2020).

Основен икономически отрасъл на Голд Коуст, разбира се, е туризмът и затова там може да намерите големи пазари, както и много бутици. Също така в града има и повече от 500 ресторанта, кафенета, нощни клубове, хотели, казина и всевъзможни места за задоволяване на всякакви прищевки на туриститеТропическата гора около курорта е с богата и дива природа, а в северните му райони има големи ферми за захарна тръстика.

Хората обаче не са единствените почитатели на този красив курорт. Множество китове също се подвизават във водите в близост до Златния бряг, плувайки в слънчевите океански вълни край красивите плажни ивици.