10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)

  • 10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)
    10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)

От зашеметяващите Дванадесет апостоли до невероятните гледки към пустинята Пинакълс, Австралия е страна с множество чудеса, които датират от векове. 

От крайбрежните вибрации до сухите, пусти места, ето 10 природни чудеса, които правят земята толкова популярна дестинация за онези, които изпитват жажда за приключения:

1. Голям бариерен риф

10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)
Снимка: pixabay

Големия бариерен риф е толкова крехък, колкото и красив. Простиращ се на повече от 2000 км по бреговата ивица на Куинсланд, той е сложна екосистема, населена с ослепителни корали, морски костенурки, хлъзгави скатове, плахи рифови акули и тропически риби от всякакъв цвят и размер. Независимо дали се гмуркате в него, плувате с шнорхел или го изследвате чрез живописен полет или лодка със стъклено дъно, това ярко подводно кралство и неговите острови с корали, са наистина незабравими.

2. Дъждовната гора Дейнтри

10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)
Снимка: wikimedia

Буйната зелена тропическа гора изобилства от ветрилообразни палми, праисторически изглеждащи папрати и усукани мангрови дървета, които се спускат към блестяща бяло-пясъчна брегова ивица в древната, включена в списъка на световната култура Дейнтри гора. При влизане в гората ще бъдете обгърнати от какофония на птичи песни, крякане на жаби и бръмчене на насекоми. Продължете да проучвате района на нощни обиколки, наблюдавайки дивата природа, планински преходи, самостоятелни пешеходни пътеки, 4WD пътешествия, конна езда, каяк и круизи. 

3. Улуру

10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)
Снимка: pixabay

Най-признатото природно чудо в Австралия, Улуру привлича туристи от цял ​​свят. Без значение колко изображения на пощенски картички сте видели, нищо не ви подготвя за огромното присъствие на Скалата, изпъстрената повърхност и духа на мястото. Има какво да се види и направи: меандър разходки, разходки с велосипед, екскурзоводско обслужване, пустинна култура и просто съзерцаване на многото променящи се цветове и настроения на самия велик монолит. Единственото нещо, което не можете да направите е да се изкачите на Улуру. Стойте на разстояние!

4. The Whitsundays

10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)
Снимка: pixabay

Можете да заобиколите цял куп тропически острови в тази морска шир и никъде да не намерите чистата красота на Whitsundays. Пътешественици от всички краища на света идват тук на обиколка с яхти от Airlie Beach и се носят между тези буйни зелени острови в бавно търсене на рая (вероятно ще го намерите на повече от едно място). Не пропускайте Whitehaven Beach - един от най-добрите в Австралия (и в света). 

5. Дванадесетте апостоли 

10-те най-добри природни чудеса в Австралия (част 1)
Снимка: pixabay

Най-трайният образ за повечето посетители на Големия океански път, Дванадесетте апостоли изскачат от океана по зрелищен начин. Там стоят, сякаш изоставени на вълните. Това са скални късове с височина от над 50 метра, създадени от ерозията. Първоначалният им брой е бил 12, но днес те са само 8, тъй като под влияние на природните условия 4 от тях са се разрушили. Изходният пункт за разглеждане на тези красиви скални отломъци, разположени непосредствено до самия бряг, е заливът Аполо. Огромната близост на тези причудливи скали насред водата е причината за тяхната голяма популярност като вдъхновяваща природна забележителност.

Меките варовикови скали са динамични и променливи, търпят постоянна ерозия от приливите и отливите: една от тях с височина 70 м се срина в морето през юли 2005 г., а Островната арка загуби арката си през юни 2009 г. Най-доброто време за посещение е залезът,когато можете да видите и малки пингвини, които се връщат на брега.