„Акага“ с безплатен концерт днес на Античния театър за откриването на „Пловдив чете“

  • „Акага“ с безплатен концерт днес на Античния театър за откриването на „Пловдив чете“
    „Акага“ с безплатен концерт днес на Античния театър за откриването на „Пловдив чете“

Имаме честта да Ви поканим на най-големия литературен фестивал в БългарияПловдив чете“, който ще се проведе от 14 до 20 юни 2021 г.

Официалното откриване е на 14 юни (понеделник), от 20:00 ч. на Античния театър, с концерт на група „Акага“ и хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс Пловдив.

„Акага“ с безплатен концерт днес на Античния театър за откриването на „Пловдив чете“

По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Преди това от 17:00 ч. в Къща музей „Христо Г. Данов“ ще се проведе традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив.

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив за седмица. Премиери на своите най-нови книги ще имат такива знакови за българската литература имена като Александър Шурбанов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Христо Карастоянов, Аксиния Михайлова. Представяния на книгите си ще направят и значими автори като Емил Стоицов, Иван Странджев, Йордан Костурков, Катерина Хапсали, Деметра Дулева, Красимир Димовски, Светлозар Желев, Райна Маркова, Станислава Станоева, Богдан Русев и още много други. Най-младото поколение също ще вземе участие в тазгодишния фестивал. На „Пловдив чете“ гостуват писателите Петко Славов, Миа Сердарева, Деляна Манева. На сцената на Флука – Австрийски културен павилион – ще се изявят и младите поети Александър Габровски, Димитър Ганев, Габриела Манова и Лилия Йовнова.

Чуждестранни гости на „Пловдив чете“ през 2021 г. са украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens с книгата си „28 дни от живота на Катерицата“ и македонският писател Сашко Насев, който ще представи книгата си „Срещи с Дявола“.

В рамките на фестивала ще се проведат и редица срещи и разговори, посветени на изкуството на превода и на книгата като обект. Ще има много музикално-поетични спектакли, пърформанси, четения. Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Тази година шатрите на близо 60 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, ще бъдат разположени на площад Централен.

Цялата програма на „Пловдив чете“ може да откриете на официалната страница на фестивала.

За нас ще бъде удоволствие и чест да сте с нас на този празник!