Изкуство в движение - съвременната култура е в метрото

  • Изкуство в движение - съвременната култура е в метрото
    Изкуство в движение - съвременната култура е в метрото

Следващия път като пътуваш в метрото, загледай се по-внимателно - някъде между рекламните пана се крие изненада. Няма нужда да ходиш в галерия или книжарница, в София с изкуството вече можеш да се срещнеш и в движение, във вагоните на метрото.

„Изкуство в движение“ е нов начин хората да се запознаят с модерното изкуство, при това без това да изисква усилие или да отнема от времето им. Известно е, че, за да се отдадеш на изкуството, да се запознаеш с нов артист или произведение, в повечето случаи трябва да отидеш някъде - галерии, книжарници, културни центрове. Идеята на „Изкуство в движение“ е да изключи ходенето до където и да било, освен до там, където вие самите отивате.

Инициативата има за цел да „вгради“ изкуството в градската среда, така че то да стане част от нея и да се възприеме по-лесно от хората.

35787

Така, от 25 май 2015 г. творбите на съвременни български автори от сферата на изобразително изкуство, графика, фотография, поезия и проза вече са скрити между рекламните пана и очакват вниманието ви, докато се возите във вагоните на софийското метро.

35776

Опитът да се представи съвременна култура по тази начин вече сработил успешно в градове като Лондон, Париж и Ню Йорк, защото отговаря на особеностите на съвремието ни – творците нямат достатъчна трибуна, а хората нямат достатъчно време. Благодарение на „Изкуство в движение“, тези пречки ще бъдат преодолени в полза на всички.

35777

Инициативата е част от ABLE Mentor – програма, свързваща ученици от 10 и 11 клас с млади професионалисти за споделяние на знания и опит.