Астана – какво можете да видите в казахстанската столица

  • Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
    Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
  • Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
    Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
  • Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
    Астана – какво можете да видите в казахстанската столица

Астана, сега известна като Нур-Султан, е столицата на Казахстан. Ето някои основни забележителности и факти за Астана:

Промяна на името: През 2019 г. името на града беше официално променено от Астана на Нур-Султан в чест на Нурсултан Назарбаев, първия президент на Казахстан.

Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
Снимка: pixabay.com

Местоположение: Нур-Султан се намира в северната част на Казахстан, по поречието на река Ишим.

Модерна архитектура: Градът е известен със своя футуристичен силует и модерна архитектура, включваща емблематични сгради, проектирани от известни архитекти като Норман Фостър и Кишо Курокава.

Кулата Байтерек: Една от най-разпознаваемите забележителности в Нур-Султан е кулата Байтерек, футуристична кула за наблюдение и символ на града. Посетителите могат да се изкачат до върха на кулата за панорамна гледка към градския пейзаж.

Опера в Астана: Операта в Астана е културен център в Нур-Султан, където се провеждат представления на опера, балет и класическа музика.

Хан Шатир: Хан Шатир, което означава „Кралска шатра“, е гигантска структура, подобна на палатка, в която се намират търговски център, развлекателен комплекс и закрит плаж.

Джамията Нур-Астана: Тази джамия е една от най-големите в Казахстан и се отличава със зашеметяващ син купол и минарета.

Дворец на мира и помирението: Проектирана от Норман Фостър, тази сграда с форма на пирамида служи като място за конференции, изложби и културни събития, насърчаващи мира и хармонията.

Площад на независимостта: Този централен площад в Нур-Султан е заобиколен от правителствени сгради, паметници и фонтани, включително паметника на Казах Ели.

Астана – какво можете да видите в казахстанската столица
Снимка: pixabay.com

Паметник Казах Йели: Паметникът Казах Йели, известен още като Паметник на независимостта, е символ на суверенитета и независимостта на Казахстан.

Булевард Nurzhol: Този пешеходен булевард минава през сърцето на Нур-Султан и е облицован с магазини, ресторанти и културни забележителности.

Национален музей на Казахстан: Националният музей показва историята, културата и наследството на Казахстан чрез интерактивни експонати и артефакти.

Astana EXPO 2017: През 2017 г. Нур-Султан беше домакин на престижното Astana EXPO, световно изложение, фокусирано върху темата „Енергия на бъдещето“.

Президентският дворец Ак Орда: Този грандиозен дворец служи като официална резиденция на президента на Казахстан и е архитектурно чудо.

Международно летище Астана: Градът се обслужва от международното летище Астана, което предлага вътрешни и международни полети до различни дестинации.

Джамията Хазрет Султан: Една от най-големите джамии в Централна Азия, джамията Хазрет Султан е основна религиозна и културна забележителност в Нур-Султан.

Паметник на Казах Ели: Този емблематичен паметник представлява единството и силата на казахстанския народ и се намира на Площада на независимостта.

Павилион Nur-Alem: Тази гигантска сферична структура е централната част на Astana EXPO 2017 и служи като музей, показващ иновациите в зелената енергия и устойчивостта.

Астана Арена: Този многофункционален стадион е дом на футболния клуб ФК Астана и е домакин на различни спортни събития и концерти.

Модерна инфраструктура: Нур-Султан разполага с модерна инфраструктура, включително широки булеварди, озеленени паркове и най-съвременни съоръжения.

Културно разнообразие: Градът е дом на разнообразно население, като хора от различни етноси и произход живеят и работят заедно.

Икономически център: Нур-Султан е основен икономически център в Казахстан с процъфтяващи индустрии като финанси, технологии и производство.

Балет Астана: Балетната компания Астана е известна със своите изпълнения на класически и съвременен танц от световна класа.

Зелени площи: Въпреки градското си развитие, Нур-Султан разполага с множество паркове, градини и зелени площи, където жителите и посетителите могат да се отпуснат и да се насладят на природата.

Зимни спортове: Градът предлага възможности за любителите на зимните спортове, със съоръжения за каране на ски, сноуборд и кънки на лед през зимните месеци.

Културни събития: Нур-Султан е домакин на различни културни събития и фестивали през цялата година, в чест на казахските традиции, музика и кухня.

Модерен транспорт: Градът има модерна транспортна система, включително автобуси, трамваи и система на метрото, което го прави лесен за навигация и изследване.

Образователни институции: Нур-Султан е дом на няколко университета и изследователски институции, привличащи студенти и учени от цял свят.

Културни институции: Градът може да се похвали с множество културни институции, включително театри, музеи и художествени галерии, представящи казахстанско изкуство, история и култура.

Гостоприемство: Нур-Султан е известен със своето топло гостоприемство и дружелюбни жители, които посрещат посетителите с отворени обятия и ги карат да се чувстват като у дома си в града.