Атинският акропол в 27 факта

  • Атинският акропол в 27 факта
    Атинският акропол в 27 факта
  • Атинският акропол в 27 факта
    Атинският акропол в 27 факта
  • Атинският акропол в 27 факта
    Атинският акропол в 27 факта
  • Атинският акропол в 27 факта
    Атинският акропол в 27 факта

Акрополът на Атина е един от най-важните археологически обекти в Гърция и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Намира се на скалисто възвишение с изглед към град Атина, Гърция.

Атинският акропол в 27 факта
Снимка: pixabay.com

Думата „Акропол“ произлиза от гръцките думи „акрон“ (което означава ръб или край) и „полис“ (което означава град), което се превежда като „висок град“ или „град на ръба“.

Акрополът е служил като древна цитадела и религиозен център, помещаващ няколко храма, светилища и други сгради, посветени на различни богове и богини.

Най-известната структура на Акропола е Партенонът, великолепен храм, посветен на богинята Атина, божеството-покровителка на Атина.

Строителството на Партенона започва през 447 г. пр. н. е. и е завършено през 432 г. пр. н. е., по време на разцвета на Атинската империя.

Архитектите, отговорни за дизайна и изграждането на Партенона, са Иктин и Каликрат, като скулпторът Фидий наблюдава художествените елементи.

Партенонът е отличен пример за дорическа архитектура, характеризираща се със своите здрави колони, опростен дизайн и хармонични пропорции.

Партенонът и други структури на Акропола са изградени основно от пентелийски мрамор, добиван от планината Пентеликус, разположена североизточно от Атина.

Много от оригиналните скулптури и фризове от Партенона, известни като мраморите на Елгин, са били премахнати от лорд Елгин в началото на 19 век и сега се съхраняват в Британския музей в Лондон.

Друга забележителна сграда на Акропола е Ерехтейон, посветен както на Атина, така и на Посейдон. Известен е с верандата си с кариатидите, изваяни женски фигури, служещи като колони.

Пропилеите са монументалната врата към Акропола, проектирана от архитекта Мнесикъл и включваща впечатляващи дорийски колони и централен проход.

Атинският акропол в 27 факта
Снимка: pixabay.com

Този малък храм, посветен на Атина Нике (Атина като богинята на победата) се намира в югозападния ъгъл на Акропола.

Някои от най-ранните структури на Акропола датират от архаичния период, включително Хекатомпедон (или Старият храм на Атина) и храмът на Атина Полиас.

Акрополът е бил укрепен с масивни стени през различни периоди от историята си, за да защити свещените сгради и съкровищата, съхранявани вътре.

От Акропола посетителите могат да се насладят на панорамна гледка към град Атина, включително забележителности като Древната агора, планината Ликабет и храма на Зевс Олимпийски.

Според гръцката митология се казва, че Акрополът е мястото, където Атина и Посейдон са се състезавали за покровителството на Атина, като в крайна сметка Атина печели, като подарява на града маслиново дърво.

Акрополът символизира родното място на демокрацията и културните постижения на древна Атина, включително философия, изкуство и литература.

През годините бяха предприети обширни усилия за реставрация и консервация за запазване на Акропола и неговите структури, включително използването на съвременни техники и материали.

Акрополът е една от най-посещаваните туристически атракции в Гърция, привличаща милиони посетители от цял свят всяка година.

Музеят на Акропола, разположен в подножието на Акропола, показва артефакти и скулптури от мястото, предоставяйки ценна представа за неговата история и значение.

По време на лятното слънцестоене лъч светлина осветява източното лице на целата на Партенона, феномен, за който някои смятат, че е умишлен.

Свещено маслиново дърво, символизиращо подаръка на Атина за града, расте от северната страна на Акропола.

Атинският акропол е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1987 г., признавайки неговата изключителна универсална стойност и културно значение.

В древни времена Акрополът е служил като място за поклонение на атиняните, които се изкачвали на хълма, за да отдадат почит на боговете и да участват в религиозни фестивали.

През цялата си история Акрополът е претърпял щети от войни, нашествия и природни бедствия, което е довело до различни усилия за възстановяване и проекти за реконструкция.

Акрополът продължава да вдъхновява художници, архитекти и учени по целия свят, служейки като символ на древногръцката цивилизация и нейното трайно наследство.