Любопитни факти за Канадската столица

  • Любопитни факти за Канадската столица
    Любопитни факти за Канадската столица
  • Любопитни факти за Канадската столица
    Любопитни факти за Канадската столица

Отава е столицата на Канада. Намира се в провинция Онтарио, при сливането на реките Отава, Гатино и Ридо.

Отава е официално двуезична, като английският и френският са двата официални езика на Канада.

Любопитни факти за Канадската столица
Снимка: pixabay.com

Към 2021 г. населението на Отава се оценява на над 1,4 милиона души, което го прави четвъртият по големина град в Канада.

Емблематичният Parliament Hill е политическото и културно сърце на Отава, където се помещава Парламентът на Канада.

Определен като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, каналът Ридо се простира на 202 километра, което го прави един от най-старите непрекъснато действащи канали в Северна Америка.

Създаден през 1826 г., ByWard Market е един от най-старите и най-големи обществени пазари в Канада, включващ набор от сергии за храна, ресторанти и бутици.

Отава е домакин на Winterlude, популярен зимен фестивал, включващ ледени скулптури, дейности на открито и развлечения, който се провежда ежегодно през февруари.

Фестивалът на канадските лалета се провежда в Отава всеки май, отбелязвайки близките връзки на града с Холандия и показвайки над един милион цъфнали лалета.

Разположен точно от другата страна на реката в Квебек, парк Gatineau предлага туризъм, каране на ски и развлекателни дейности на открито през цялата година.

Дом на над 40 000 произведения на изкуството, Националната галерия на Канада показва канадско и международно изкуство, включително произведения на известни художници като Групата на седемте.

Отава разполага с множество музеи, включително Канадския исторически музей, Канадския военен музей, Канадския музей на природата и Музея на науката и технологиите.

сладкишите BeaverTails, канадски деликатес, произхождат от Отава и могат да бъдат намерени на щандове в целия град.

Отава Сенаторс е градският професионален отбор по хокей на лед, състезаващ се в Националната хокейна лига (НХЛ).

Отава е родният град на Тери Фокс, канадски герой, известен със своя Маратон на надеждата, бягане през Канада за събиране на пари за изследване на рака.

Националният център за изкуства представя сценични изкуства, включително театрални, музикални и танцови представления.

Отава е известен със своя фестивал на канадските лалета, който празнува подаръка на лалета от Холандия на Канада след Втората световна война.

Населението на Отава е разнообразно, като жителите произхождат от различни културни среди, което допринася за богатия гоблен от мултикултурализъм.

Отава е домакин на множество чуждестранни посолства и дипломатически мисии поради статута си на столица на Канада.

Отава е известна с изобилието си от зелени площи, включително паркове, градини и канала Ридо, предлагащи на жителите и посетителите достатъчно възможности за отдих на открито.

Градът може да се похвали със смесица от архитектурни стилове, от исторически сгради като Парламент Хил до модерни структури като Националната галерия на Канада.

Отава е дом на няколко болници и здравни заведения от световна класа, предоставящи висококачествени медицински грижи на жителите.

Отава е център за образование и научни изследвания с институции като университета Карлтън, университета в Отава и колежа Алгонкин.

Отава има процъфтяващ технологичен сектор с компании, специализирани в телекомуникации, разработка на софтуер и биотехнологии.

През цялата година Отава е домакин на различни фестивали и събития, включително празненства за Деня на Канада, Международния джаз фестивал в Отава и Bluesfest.

Системата за обществен транспорт на Отава включва автобуси и система за лек железопътен транспорт (LRT), известна като O-Train.

Отава се ангажира с устойчивостта и опазването на околната среда с инициативи като велосипедни алеи, програми за намаляване на отпадъците и проекти за зелена енергия.

Със своите живописни пейзажи, включително река Отава и хълмовете Гатино, Отава предлага зашеметяваща природна красота през цялата година.