Манила в 27 факта

  • Манила в 27 факта
    Манила в 27 факта
  • Манила в 27 факта
    Манила в 27 факта
  • Манила в 27 факта
    Манила в 27 факта

Манила, оживената столица на Филипините, е оживен метрополис с богата история, разнообразна култура и динамична атмосфера. Ето 27 факта за Манила:

Манила е столицата на Филипините и се намира на остров Лусон, разположен по протежение на източния бряг на Манилския залив.

Манила в 27 факта
Снимка: pixabay.com

Смята се, че името на града, „Манила“, произлиза от тагалогската дума „maynilad“, което означава „където има нилад“, което се отнася до вид мангрово дърво, което растяло изобилно в района.

Манила е един от най-старите градове във Филипините, с история, датираща от предколониалната епоха, когато е бил процъфтяващо селище, управлявано от Раджа Сюлейман, мюсюлмански вожд.

През 1571 г. испанският конквистадор Мигел Лопес де Легаспи основава град Манила като столица на Испанската Източна Индия, превръщайки го в седалище на испанската колониална власт във Филипините.

По време на испанския колониален период Интрамурос, което означава „вътре в стените“, е служил като ограден град и административен център на Манила. Той е дом на исторически забележителности като Форт Сантяго и църквата Сан Агустин.

Манила играе решаваща роля в глобалната търговска мрежа като част от испанската търговия с галеон Манила-Акапулко, която улеснява търговията между Азия и Америка.

През 1898 г., по време на Испано-американската война, Съединените щати поеха контрола над Манила от Испания, което доведе до установяването на американско колониално управление във Филипините.

Манила служи като столица на Филипините при американската колониална администрация и продължава да бъде столица, след като страната придобива независимост през 1946 г.

Градът има разнообразно население, включващо различни етнически групи, включително тагалог, китайци, испанци и американци, което допринася за неговия богат културен гоблен.

Манила е известна със своя оживен уличен живот, оживени пазари и оживени квартали, които предлагат на посетителите да надникнат в ежедневната филипинска култура.

Река Пасиг минава през сърцето на Манила, разделяйки града на северна и южна половина. Той играе важна роля в историческото развитие на града и транспортната мрежа.

Rizal Park, известен още като Luneta Park, е известен градски парк, разположен в Манила и е посветен на филипинския национален герой Хосе Ризал.

Манила е дом на няколко престижни образователни институции, включително Университета Санто Томас, основан през 1611 г., което го прави един от най-старите университети в Азия.

Кулинарната сцена на града е разнообразна и жизнена, предлагайки широка гама от традиционни филипински ястия, както и международни кухни, повлияни от мултикултурното му население.

Манила изпитва тропически климат, характеризиращ се с два различни сезона: влажния сезон от юни до ноември и сухия сезон от декември до май.

Intramuros е дом на няколко добре запазени испански колониални сгради, включително Casa Manila, музей, който показва начина на живот на филипинската аристокрация от 19-ти век.

Катедралата в Манила, разположена в Интрамурос, е една от най-старите църкви във Филипините и служи като седалище на римокатолическата архиепископия на Манила.

Градът е смесица от религии, като преобладаващата религия е римокатолицизмът, следван от исляма, протестантството и други религии.

Манила има процъфтяваща художествена и културна сцена с многобройни галерии, театри и места за представления, представящи филипински талант и креативност.

Manila Ocean Park, разположен по протежение на залива на Манила, е популярна туристическа атракция, включваща експонати от морски живот, аквариуми и интерактивни преживявания.

Quiapo е оживен квартал в Манила, известен със своите оживени улични пазари, исторически църкви и емблематичната църква Quiapo, в която се помещава статуята на Черния назарянин.

Манила е център за пазаруване с множество молове и търговски центрове, предлагащи широка гама от възможности за търговия на дребно, заведения за хранене и развлечения.

В града се намира международното летище Ниной Акино (NAIA), главната врата към Филипините, свързваща Манила с дестинации по целия свят.

Манила е домакин на няколко годишни фестивала и събития, включително празника на черния назарянин, фестивала Синулог и международния филмов фестивал в Манила.

Manila Bay Sunset е известен със своята зашеметяваща красота, привличайки както местните жители, така и туристите, за да станат свидетели на спиращите дъха гледки към залива Манила.

Хотел Manila, построен през 1909 г., е един от най-старите хотели във Филипините и е бил домакин на множество сановници, знаменитости и световни лидери през цялата си история.

Манила продължава да се развива като динамичен и космополитен град, съчетаващ богатото си културно наследство с модерни удобства, което го прави очарователна дестинация за пътници от цял свят.

Тези факти предлагат поглед към богатата история, култура и атракции, които правят Манила завладяваща дестинация, която си заслужава да бъде проучена.