Потънете в спокойствието на Австралските острови

  • Потънете в спокойствието на Австралските острови
    Потънете в спокойствието на Австралските острови

Австралските острови са едно от онези места, където потъвате в тихи красота и спокойствие.

Те представляват най-южната група от острови във Френска Полинезия, разположени са на 500 км по-надолу от Таити и имат малко по-хладен климат. Най-големият от тях е Тубуаи/Тупуаи, който се явява и столицата. Руруту е най-достъпният, Рапа е най-отдалеченият, а Раивавае, наричан още Вавитао, е най-красивият. Част от този архипелаг са и двата необитаеми острова - Мария и скалистият Маротири, наричан още Ил дьо Бас.

Забележителностите, които не бива да изпускате, ако посетите това местенце са варовиковите пещери на Руруту, билото на хълма с крепостите на Рапа и ветровитият залив на Тубуаи.

Потънете в спокойствието на Австралските острови
Снимка: flickr/Rodrigo Soldon


На Австралските острови живеят общо около 6600 души, които работят главно като занаятчии, рибари или фермери. Една от най-интересните традиции, които са запазили местните е изкуството на плетене на сложни шапки, чанти и постелки от кокос. Техните местни села се състоят от малки домове и църкви, построени от коралов варовик и обградени с уханни цветни градини.

Ако сте се запътили към това отдалечено кътче, имайте предвид, че може да отседнете в малки хотели и квартири в Руруту, Тубуаи, Раивавае и Рапа. Има редовна въздушна линия до Руруту, Тубуаи, Раивавае и Риматара, но Рапа е достъпен само с лодка.

Препоръчваме ви да обърнете внимание най-вече на остров Руруту - островът на китовете. Там може да се насладите на коралови пещери, пищна растителност и невероятни плажове. Препоръчваме ви да го посетите в периода от юли до октомври, когато южните гърбатите китове мигрират към тези топли води да се чифтосват или да родят. Процесът може да бъде наблюдаван заради кристалната чистота на водата.