Tърсене по
  • 144 години от боевете за Стара Загора
    144 години от боевете за Стара Загора

На 31 юли 2021г. (по нов стил)се навършват 144 години от епичните боеве за Стара Загора по време на Руско-турската война през 1877/1878 г.


Честванията започват в 10:00 ч. с поднасяне на венци и цветя на:
 „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин”
 „Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877г.
 „Паметник на загиналите във войните старозагорци
 Мавзолей-костница „19 юли 1877 г.”
 „Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой – 19/31 юли 1877 г.


Кулминацията на честванията, посветени на тази паметна за града ни дата, ще се състои на 31 юли от 20:30 ч. на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.


До 20:30 ч. ще бъдат излъчвани на видеостена архивни кадри от минали чествания, както и част от възпоменателната историческа реконструкция на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция” през 2017 г.


От 20:30 ч. Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в епичните боеве за защитата на града и опожаряването му.


Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отправи молитва за града и неговите жители и ще произнесе слово.


В концертната програма участват: Гайдарски състав „Големите гайди, при Архиерейско наместничество град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов-солист на БНР и Ансамбъл „Българе, фолклорна формация „Родопска песен, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова-солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян и нейните ученици от „Орфееви звуци, Смолян и златните гласове на певиците от Детско-юношески народен хор „Жарава при Народно Читалище „Родина 1860 Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.


Вечерта ще завърши с илюминации.