Tърсене по
  • „МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ” на сцената на Камерна зала „България”
    „МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ” на сцената на Камерна зала „България”

Форматът на камерните концерти „Музика без граници“ се превърна в „запазена марка“ на Държавна опера-Стара Загора. През творческия сезон 2020/2021 се роди идеята за създаването на специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят на публиката изненадващи приятни срещи с рядко изпълнявани или напълно непознати произведения от световната музикална съкровищница. Премиерите на камерните концерти се състояха през 2021 година на сцената на Старозагорската опера. Всеки един от тези концерти е със своето светло послание и е белязан от авторския почерк и естетика на своите създатели. От 5 февруари до 13 май бутиковата поредица от 7 концерта ще бъде представена в дома на камерната музика - Камерна зала „България”, съвместно от Софийската филхармония и Държавна опера-Стара Загора.


В този цикъл – като автори и изпълнители, ще се изявят на софийска сцена великолепните солисти на Старозагорската опера – Ивайло Джуров в осмисления и дълго подготвян „Зимен път” на Шуберт на 5 февруари, Ивайло Михайлов в „Песните на Пучини” на 12 март, Русалина Мочукова в концерта с предизвикателното заглавие „Мразя музиката…, но обичам да пея” на 26 март, Яница Нешева и Петя Петрова в „Барокови картини” на 2 април, Емилия Иванова в „Копнеж” – на 16 април, Даниела Дякова в „Пътищата на любовта” - на 13 май. Световното мецосопрано Мариана Пенчева избра да направи премиерата на своя концерт с искрящото заглавие „Слънце и любов” на старозагорска сцена, а на 3 май ще го представи и пред софийската публика. В изисканите музикално-поетични проекти участват още пианистите Деница Петрова, Василена Атанасова, Мануела Манолова, кларинетистът Фернандо Фернандес, челистката Анна Михайлова, диригентът Виктор Крумов и камерен оркестър, както и актьорите Светла Петрова, Биляна Райнова, Пламен Манасиев, поетът Йордан Пеев, Лили Друмева и др.


Първият концерт от цикъла „Музика без граници” ще се състои на 5 февруари, събота, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България”. Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.


Сюжетът е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.


„Безразсъден съм в желанието, през пустиня да съм сам…”


С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си, със стремежа към безусловна свобода. Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават, опусът на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!


“За мен във всяка от песните синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне до край, до дълбоки емоционални хоризонти. Щастлив съм сега, че имам възможността да изпълня цялостно този цикъл и да го представя на публиката след Стара Загора и в София, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!” – споделя Ивайло Джуров, който е и автор на превода на стиховете на Мюлер, които ще бъдат на разположение на зрителите със субтитри.


ИВАЙЛО ДЖУРОВ е роден в Русе.Започва да свири на пиано на шест годишна възраст, а по- късно и на контрабас.На шестнадесет години е първия му досег до класическото пеене.Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, то това е камерният жанр.Може би и за това пътят му го отвежда до Кралската консерватория в гр. Хага- Холандия.Още на седемнадесет години там изучава камерно пеене и немска фонетика при доц.Рина Корнелисенс.Черпи опит и вдъхновение от Дитрих Фишер Дискау, с когото се среща на майсторски клас през 1995г. във Виена. Именно той е причината още тогава да се запознае с някои песни от цикъла “Зимен път” на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт. 26 години след тази среща Ивайло Джуров е развълнуван и готов да представи пред софийската публика това музикално-поетично пътешествие.


ДЕНИЦА ПЕТРОВА е родена в Стара Загора в артистично семейство, започва да свири на пиано от 5- годишна възраст. През 1996 г. завършва средното музикално училище “Христина Морфова”, а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други.


Достъпът до концертите в зала „България“ става само с валиден Зелен сертификат или отрицателен тест за коронавирус с валидност 72 часа за PCR тестовете и 48 часа за антигенните.


Билети за концертите са налични на касата на зала "България", онлайн и в мрежата на Ивентим.


Цени на билетите:15 лв.


Специална цена за пенсионери – 12 лв.


За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева