10 интересни факта за живота в Словения (част 1)

  • 10 интересни факта за живота в Словения (част 1)
    10 интересни факта за живота в Словения (част 1)

Днес сме ви подготвили няколко интересни факта за Словения, които сигурно не знаете.

Ето ги и тях:

1. Веднъж годишно в Словения можете да посетите президента на ден на отворените врати. 

2. В Словения конкурсът за красота „Мис Словения” се провежда ежегодно. Най-интересното обаче е, че един от тестовете за кандидатките е изкачването на връх Триглав.

3. Катеренето по скалите е едно от популярните словенски хобита.

4. Културните дейности може да не са кой знае колко много – но затова пък Загреб и Виена никак не са далеч. 

5. Чудесно е, че фасадите на сгради с благоприятно местоположение се използват не само за реклама, но и за изкуство – дори и върху административни сгради.

6. За чужденците е трудно да си намерят работа в Словения, тъй като пазарът, както и работните места са относително малко. 

7. Всяка година в Деня на победата, който традиционно се отбелязва със спорт, словенците излизат на разходка. Някои изминават над 30 км. 

8. В Словения е доста трудно да си уговорите преглед при подходящ лекар. Често трябва да чакате няколко месеца. Личният ви лекар оценява състоянието ви по време на прегледа и след това ви дава направление. Може да бъде 3 вида: спешно, бързо и рутинно. В случай на спешност ще стигнете до нужния лекар в рамките на 24 часа, в други случаи ще трябва да изчакате. Ако не искате да чакате, можете да отидете при специалист срещу заплащане – тогава чакането може да е само няколко дни.

9. Огромен плюс на Словения е нейното географско местоположение и климат. Само за няколко часа можете да стигнете до Венеция или Виена. Ако не искате големи туристически градове, можете да отидете до австрийските Алпи или до италианските езера. Самата Словения е много разнообразна: от една страна – морето, от друга – Триглав. Природата е облагородена, винаги има паркинг в близост до пътеките в гората, маршрутът е маркиран със знаци. 

10. По време на войната италианските фашистки нашественици издигат пръстен от бодлива тел около Любляна, за да предотвратят връзката между партизаните. Сега този път минава по този периметър – с мостове, пейки, паметни плочи между полета и потоци. По него са засадени около 7 400 дървета от 49 различни вида. По пътя има и 8 контролно-пропускателни пункта, ако се чекирате на всички, можете да получите подарък.