10 крепости, които трябва да посетите тази есен

  • 10 крепости, които трябва да посетите тази есен
    10 крепости, които трябва да посетите тази есен

Есента е сезон, през който не може да се плажува, а е рано за ски. Но това е чудесно време за селски, градски, културно-исторически туризъм.

Даваме ви няколко идеи за посещение на крепости, които може да посетите през есента. Освен красиви и респектиращи, те са изключително значими за българската история.

Патмос

Крепостта "Патмос" е издигната в земите на днешна Южна България, община Ардино. Разположена е на скалист полуостров, който се образува от вливането на река Боровица в река Арда. От брега на реката до очертанията на "Патмос" се достига за около 20 минути. Другият пешеходен път, водещ до твърдината, е по-дълъг и достига до западната страна на крепостта. Мястото е свързано с идването на кръстоносците, предвождани от Жофроа Вилардуен, на Балканите. Те преминават тъкмо под стените на "Патмос". Крепостта играе важна роля на стражева кула по пътя на р. Арда през 12-13-и век. В рамките укреплението е имало църкви, датиращи от периода 5-9-и век. Любопитно е, че има гръцки остров, който също носи името Патмос.

От това място се разкрива отлична гледка към язовир Кърджали. До историческите останки може да се достигне и с лодка, като местните често предлагат услугите си на туристи. Съвсем наблизо е крепостта "Кривус", която е по-малка, но също изключително красива.

Форос

"Форос", освен че днес е търговско наименование, е и име на крепост. Тя е една от трите, образували град Бургас през 18-и век. Твърдината се намира в съвременния бургаски квартал Крайморие. От останките са запазени части от Античната и Средновековна крепост с пристанище. Крепостта е създадена през 2-ри век. Целта й е била да помага на влизащите в езерото лодки и кораби да не затънат в заблатените зони. Днес от "Форос" са съхранени стени и части от кули, като все още се извършват археологически изследвания на мястото. При по-обстойните проучвания от страна на археолози са открити две ранносредновековни укрепления, датирани от 4-6-и век, а също и строителна и битова керамика.

10 крепости, които трябва да посетите тази есен

"Форос" или "Порос", както е наричано още отбранителното съоръжение, отстои на 5 км от центъра на Бургас. През 1304 г., при моста на отока на Мандренското езеро - Скафида (Пороса), се състои решителната битка на българите, предвождани от цар Тодор Светослав, срещу ромеите. Сражението завършва с победа на българския владетел над византийската армия.

Хисарлъка

Крепостта "Хисарлъка" се намира на хълм, на около 2 км югоизточно от град Кюстендил. Смята се, че е построена през 4-5-и век. В миналото градът, при който е издигната, се е казвал Велбъжд. Последвали са реконструкции и разширявания през Средновековието. Разпростира се на приблизително 2000 кв. м. Стените и на съоръжението са били високи около 10 м, а кулите са достигали до 12 м. Има множество археологически находки, които говорят за използването на крепостта без прекъсване през Античността и Средновековието.

В близост до нея се намира крепостта "Алъджа Константин". Тя е османска и е имала 6 порти. Височината на кулите й при този ансамбъл е била 12 м.

10 крепости, които трябва да посетите тази есен

Снимка: kustendil.com

Мисионис

Средновековната крепост "Мисионис" все по-често бива включвана в туристически маршрути. Тя отстои на 7 км от град Търговище, разположена е в местността "Крумово кале". На това място в миналото се е издигал голям град-крепост, който служи като основа при създаването на Търговище. Открити са останки от късносредновековни крепостни стени и огромна църква с помещение за кръщаване, жилищни сгради, стражеви помещения. По склоновете на хълма са били уредени квартали, като в един от тях е разположен втори християнски голям храм, от типа на базиликата. Находките от "Мисионис" са показани в постоянна Археологическа експозиция на Регионален исторически музей- Търговище.

Урвич

Средновековната крепост "Кокалянски Урвич" е разположена на десния стръмен бряг на река Искър. Някога е играела съществена роля при отбраната на София. Туристите, освен да разгледат твърдината, могат да открият в района и няколко манастира, които заедно с крепостта образуват Урвичкия крепостно-манастирски комплекс. Тази твърдина е свидетел на множество събития от българската история, едно от които е битката при Урвич. Редица легенди я свързват с личността на цар Иван Александър и неговите синове.

Цял цикъл от народни песни свързва мястото с личността на цар Ясен, като се предполага, че това е Иван Асен V, най-малкият син на Иван Александър от втория му брак. Около "Урвич" се разиграват сраженията на българите срещу войските на Йоан Кантакузин. Знае се, че Иван Асен V е убит точно при отбраната на крепостта. А "Кокалянски" е добавено към наименованието на твърдината, заради многобройните кости на войниците, струпани около укреплението. За урвичката крепост, но при управлението на Иван Шишман, пише и Паисий в своята „История Славянобългарска“.

Анево Кале

Крепостта "Копсис" (Анево Кале) се намира на южния склон на Стара планина, на около 4 км от с. Анево, област Пловдив. Съградена е през Второто българско царство и е една от най-запазените крепости в наши дни. Днес е част от обектите на къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот. Ако попитате уредниците в дома на Дядо Вазов, те ще ви заведат до нея.

Состра

Римската крепост "Состра", край село Ломец, е разположена на 12 км от град Троян. В миналото крепостта служи за военен лагер на римляните. През нея минава и влакова линия.

10 крепости, които трябва да посетите тази есен

Снимка: Петър Петров

Шишманово кале

"Шишманово кале", наречено още "Шишманово градище", се намира на пътя за селата Говедарци и Бели Искър, след град Самоков. Наричано е „Старият Самоков“. Това е значим за времето си епископски център и средновековен град. Градът се е състоял от подградие, цитадела и същински град. На хълма, на който се издигат останките, е поставен кръст, символ на народната вяра. Според някои историци на това място е загинал Иван Асен V Шишман, а не при Урвич. Запазените основи на главната църква в него са известни като „Петрова църква“. По-ранни останки на това място има от римския период.

Русокастро

"Русокастрон" или "Русокастро" е крепост построена през 5-и век. Възстановявана е през 9-и век от българите и целта на съществуването й е да контролира връзките на главен средновековен път между северните и южните български земи. Намира се близо до Бургас. На това място цар Иван Александър извоюва значима победа над византийците през 1332 г., последната, преди падането на България под османска власт. Крепостта е построена на труднодостъпно и естествено защитено място, което да е мъчно за превземане. Кулата й е замаскирана като част от отбранително съоръжение, служила е за снабдяване с вода.

Петрич кале

Крепост "Петрич кале" се намира близо до село Аврен. Датирана е, като се предполага, че най ранните й пластове са от 5-и век. През Средновековието е разрушавана и съграждана наново. Превзета е през 1444г., при последния кръстоносен поход от армията на полско-унгарския крал Владислав III Ягело. В близост има туристическа хиж. А скалите в околността предоставят възможността за алпинизъм.