10 неща, които непременно да направите в Пловдив

  • 10 неща, които непременно да направите в Пловдив
    10 неща, които непременно да направите в Пловдив

„Кълна се в Зевс, Херакле, това е най-големият и най-красивият град от всички! Красотата му блести отдалече...“ (Лукиан Самосатски, 165-166 г.)

Ако се чудите кой е описаният град, това разбира се е прекрасният Пловдив! Със своята 8-хилядолетна история той е най-древният, продължително обитаван, град в Европа. Свидетел е на разцвета на 8 цивилизации и култури: праисторическата, тракийската,  римската, византийската, старобългарската, отоманската, цивилизацията на Възраждането и съвременната култура.

Със своите отлично запазени паметници от римската, ранно-византийската епоха и Средновековието, с пищно украсените  възрожденски къщи, с музеите и галериите, Пловдив е съкровище под открито небе, което заслужава да бъде преоткрито! 

10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: viviplovdiv

Античният театър на древния Филипопол, стадионът, Малката раннохристиянска и Епископската базилики, форумният комплекс са едни от най-впечатляващите паметници, с които Пловдив се нарежда  в "ТОП 10 на най-красивите антични градове в света".

Тук сме събрали (поне) 10 неща, които непременно трябва да направите, докато сте в Пловдив:

1. Разходете се по живописните улички на Архитектурно –исторически резерват „Старинен Пловдив”. Той е културен феномен, формиран в течение на векове от 2-то хилядолетие пр. Хр. до днес. В него са запазени паметници от всички исторически епохи,  а особено красиви са богато декорираните възрожденски къщи. Някои от тях са превърнати музеи, а други в бутикови хотели или пък изискани ресторанти.

10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: viviplovdiv

2. Докоснете се до многообразието от култури и религии, което съществува  от древността до наши дни.    

3. За да усетите изцяло атмосферата на града, не пропускайте да посетите  някои от многобройните концерти и фестивали, като например оперния фестивал Opera Open, Международния фолклорен фестивал,  Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, който и  тази година беше отличен с Европейски Сертификат за качество,  Есенния салон на изкуствата, Панаирите на занаятите, фестивалите „Вино и гурме“ и „Дефиле на младото вино“ и много други.

10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: visitplovdiv.com

4. Посетете и разгледайте многобройните художествени галерии и музеи в Пловдив. Не случайно го наричат „град на художниците”. Тук със сигурност ще откриете своето вдъхновение!

5. Насладете се на една разходка по обновените улички на Капана -  квартал на творческите индустрии, с огромна концентрация на свежи обществени дейности. Той носи усещане за една романтична градска среда и атмосфера. 

10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: община Пловдив

6. Потопете се във феерията от светлина и музика на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Тя е и популярно място за отдих.

7. Разхождайте се - това е най-лесния и приятен начин да опознаете града. Подобно на Рим, Пловдив е разположен на седем хълма, които са природно защитени територии със значителен брой редки растителни видове. Те са чудесно място за дълги разходки.

10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: visitplovdiv.com

8. Усетете романтичната атмосфера на града. Независимо дали се разхождате по Главната улица или сте в арт-кафене, или ресторант - навсякъде ще можете да усетите уюта и неповторимия чар на Пловдив. 

9. Изберете Пловдив като отправна точка за турове до винарските изби в региона. Съвсем близо е и Бачковският манастир, ски-курортите в Родопите, Розовата долина, долината на Тракийските царе.

10 неща, които непременно да направите в Пловдив
Снимка: viviplovdiv


10. Оставете сетивата да ви водят. Пловдив има с какво да ви изненада. Той ще бъде  Европейска столица на културата през 2019. Това е първият български град, избран за културен център на Европа за цяла една година. Така че тепърва в града ви очакват много и интересни събития!