10 от най-странните музеи в света

  • 10 от най-странните музеи в света
    10 от най-странните музеи в света

Света предлага много и различни места за опознаване. Тези странни музеи предлагат нещо малко по-различно. 

Представяме ви десет от най-странните музеи в света. Ето ги и тях:

1. Паразитологичен музей Мегуро, ТокиоЯпония

Музеят по паразитология кореспондира с много тесен кръг публика – хора с фанатичен интерес към науката, които са жадни за повече знания относно паразитите. Този изследователски център е единственият в света, който кани посетителите си да разгледат изложба на паразити и техния цикъл на живот с над 300 истински образци на показ.

Музеят е създаден от страстния паразитолог д-р Сатору Камегаи през 1953 г. Има повече от 60 000 екземпляра, заедно с 50 000 книги за паразитология.

Един особено ужасен експонат е тения с дължина 8 м, сравнен по дължина до бяла панделка, създадена да подчертае ужасяващата дължина на съществото.

2. Музеят за нашийници на кучета, Кент , Англия

Експонатите в този завладяващ музей в замъка Лийдс включват нашийник от петнадесети век, носен от испански ловни кучета, за да защитят вратовете си от мечки. Много по-елегантни са богато украсените позлатени дизайни от бароковия период, както и сребърните яки, датирани от XIX век.

Музеят е основан през 1977 г., когато колекцията от антики на Гертруда Хънт е представена в замъка. Тя показва своята любима колекция от 60 нашийници за кучета. Оттогава музеят продължава да се разраства и сега има повече от 130 експоната, датирани от XVI век.

3. McDonald's Big Mac Museum, Пенсилвания , САЩ

Замисляли ли сте се за произхода на вашия Биг Мак? Не, нито ние - но в случай, че искате да знаете откъде е започнало, има музей само за вас.

Музеят на Биг Мак в Пенсилвания е основан от Джим Делигати. Той открива първия ресторант на Макдоналдс в Западна Пенсилвания. Също така създава Биг Мак, артикул, който за пръв път е продаден в ресторанта му през 1967 г., с цена от едва 45 цента.

Посетителите могат да научат всичко за историята на марката и да разгледат колекцията на мемориалите на Макдоналдс, която включва най-големия в света (макар и пластмасов) Big Mac.

4. Музей на хлебната култура, Улм, Германия

Независимо дали става въпрос за топъл геврек или вкусен ръжен хляб, немците обичат тестените продукти. Този музей е основан от двама предприемачи, които са работили в търговията с хлебни изделия, преди да открият първата си постоянна експозиция през 1960 година.

Скоро се превръща в музей, който сега се управлява от благотворителна фондация. Посетителите могат да разгледат инструменти за печене, да се възхитят на изкуството, свързано с хляба, и да научат за значението на хляба. 

5. Международен музей на тоалетните Сулаб, Ню Делхи, Индия

Изложбата разглежда историческата еволюция на тоалетната и наблюдава разновидностите ѝ по цял свят. 

Основан от експерта по саниране д-р Биндешвар Патхак, този музей е разделен на три секции: древна, средновековна и модерна. Древният раздел има експонати, свързани с първите изкуствени тоалетни (открити в Пакистан през 3000 г. пр. Н.е.), докато ръчно рисуваните украсени австрийски тоалетни чинии в средновековната секция са наистина спиращи дъха.

В модерната секция ще намерите високотехнологични японски и корейски тоалетни.

6. Музей на нудлите в Осака, Япония

През 1958 година, по време на домашен експеримент Момофуку Андо създава първите в света спагети за бързо приготвяне. Така музеят на нудлите (носещ името на създателя им Момофуко Андо) документира тази глава от кулинарната историята на Япония, като излага за експонати различни опаковки от спагети за бързо приготвяне от цял свят. Освен това тук посетителите могат да опитат различни редки ястия от Хокайдо и Тохоку, както и да създадат собствена дизайнерска опаковка.

В тунела с опаковките от спагети има над 800 пакета нудли, които проследяват еволюцията на този продукт през десетилетията.

7. Музеят на разбитите сърца, ЗагребХърватия

Този странен музей е създаден от двама художници, които някога са се срещали и когато се разделили, се шегували, че трябва да създадат музей, за да почетат връзката си.

Шепа спомени нарастват до огромна колекция. Вещите, изложени тук, разкриват всички етапи на любовта и раздялата, през които хората преминават. До всеки експонат има писмени обяснения, разказващи за страст, ревност, болка и искрени чувства. Тези спомени са събрани от целия свят и всеки може да остави предмет и разкаже на листче своята история. Това представлява една необичайна форма на терапия за разбитите сърца, тъй като след като напуснат музея, дарителите си тръгват облекчени и навярно вече затворили страница от своя живот. Измежду най-интересните предмети, които можете да видите в музея, са брадва от Берлин, с която са разбити всички мебели в къщата, в която бившитe влюбени живеели: „Колкото повече стаята се изпълваше с разбити мебели, толкова по-добре се чувствах“, пише на бележката до брадвата.

8. Музей на бодлива тел в Канзас, САЩ

Знаете ли, че бодлива тел е патентована за първи път през 1874 г.? Или че тя е играла решаваща роля по време на Първата световна война, когато е била мощно възпиращо средство срещу противниковите танкове?

Този музей има повече от 2000 вида бодлива тел на показ и можете да прочетете в учебния център бюлетини от най-добрите американски клубове за оценяване на бодлива тел и да видите обширна колекция от оградни инструменти.

Посетете през май и ще можете да участвате в годишния обмен и продажба на бодлива тел и да участвате в конкурса за сплитане на бодлива тел. 

9. Музей на бонбони Пез (Pez) в Бърлингейм, Калифорния

Не е задължително да обичате сладко, за да се насладите на странната, но качествена колекция от кутийки за бонбони Пез. Ако решите да го посетите, задължително се снимайте с най-голямата кутийка в света – снежен човек - висок 2 метра и 50 сантиметра – около 20 пъти по-голям от обикновената кутийка за бонбони Пез.  

10. Световен музей на цирка в Барабу, Уисконсин

Този музей е дом на изпълнението на цирковото изкуство, започнал като интернет сайт. Музеят разказва историята на цирка и влиянието му върху американската култура, с изложби на стари циркови реклами, артефакти, банери и костюми.