Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеи

  • Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеи
    Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеи

Не можете да излезете, но все пак можете да изследвате на воля чрез най-разнообразни виртуални обиколки.

 

Тези виртуални обиколки ви позволяват да изпитате някои от най-завладяващите места в света и да научите интересни неща за едни от най-големите музеи.

1. Версайският дворец, Франция

Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеиСнимка: pixabay

С 2300 стаи, разположени на 63 154 кв.м, Версайският дворец от 17 век с право е обект на световното наследство повече от 30 години.

Намира се на около половин час път от Париж с кола, но сега можете да видите блестящия кралски дом от комфорта на вашата всекидневна.

Тази виртуална обиколка ще ви позволи да видите картините, гравюрите и скулптурите отблизо - и да научите за тяхното значение.

Има много виртуални изложби, от които да избирате. Изложбата на Луи XIV / Никола Фуке: ще ви научи какво общо са имали тези двама влиятелни мъже в своите артистични избори и възможности, а Луи XIV: изложбата се фокусира върху многото портрети на Царя, обяснявайки как е използвал изкуството, за да поддържа влиянието си.

Разгледайте изложби, обхващащи науката, модата, кралските особи и историята на самия дворец.

Направете своя виртуален тур сега - вижте тук.

2. Британският музей, Лондон

Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеиСнимка: pixabay

Британският музей в Лондон е сред най-големите и най-богати музеи в света. През 2013 г. е петият най-посещаван музей в света с близо 6,7 млн. посетители.

Музеят показва днес около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днешния ден. Прочут е с египетските мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и др. съкровища. Поради липса на място складовете му също са препълнени с произведения на изкуството.

В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Тя е част от Британската библиотека.

Първоначално е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни. Днес колекциите му обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса.

В музея има много рисунки, гравюри, медали, монети и книги от различни епохи.

Внушителният виртуален сайт ви позволява да изберете към кой континент искате да се насочите и можете да се движите назад и напред през времето.

След това можете да кликнете върху конкретни опции, докато се гмуркате през колекцията на музея. Нещо повече, опцията за аудио описание прави виртуалната обиколка достъпна.

Направете своя виртуален тур - вижте тук.

3. Ватикана, Рим

Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеиСнимка: pixabay

Няма нищо, което да се сравни с чувството да видим Сикстинската капела на живо.

Чувайки ехото на стъпките си в иначе празната зала и наклонявайки главата си назад, за да търсите всеки детайл от шедьоврите на Микеланджело, изрисувани на тавана.

Но нищо не се доближава повече до реалността от тази 360-градусова виртуална обиколка. Ще можете да се възхитите от картините толкова дълго, колкото желаете - способността да увеличавате (zoom) ще ви даде възможност да разгледате до най-малки подробности.  

Това не е единствената част от Ватикана, която можете да видите виртуално. Обиколката включва също така интерактивни онлайн посещения на музея Пио Клементино, музея Чиарамонти и параклиса Николин, наред с други.

Направете своята виртуална обиколка сега - вижте тук.

4. Акропол, Атина

Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеиСнимка: pixabay

Акрополът в Атина е древна цитадела, най-известният запазен акропол в Гърция. Той датира още от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) и се смята, че на него е бил разположен царски дворец. За момента Гърция може да бъде затворена за туристи, но едно от най-емблематичните й археологически чудеса все още може да бъде проучено.

С видео, показващо Акропола отгоре и гледката от земята, в съчетание с подробна информация за неговата история, това виртуално турне е интерактивен и информативен начин за изживяване на символа на демокрацията на Гърция. 

Направете своето виртуално пътешествие сега - вижте тук.

5. Райксмузеум, Амстердам

Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеиСнимка: pixabay

В столицата на Холандия ще намерите великолепния Rijksmuseum, в който се съхранява обширна и впечатляваща колекция от изкуство.

Дом на някои от най-известните произведения на Рембранд, а също и с няколко картини на Ван Гог на показ, бихте могли буквално да прекарате дни в скитане по многото коридори на този музей.

Поради COVID-19 Rijksmuseum е затворен поне до 1 юни 2020 г. За щастие, някои от най-забележителните му произведения все още могат да бъдат разгледани в интернет.

Не само можете да видите шедьоври отблизо, но многобройните интерактивни турнета също ви позволяват да научите техниките на художниците и да се задълбочите в историята на класическата картина на Рембранд „Нощният страж“. 

Направете своята виртуална обиколка сега - вижте тук.

6. Гугенхайм Билбао, Испания

Виртуални обиколки - изследвайте някои от най-впечатляващите музеиСнимка: pixabay

Guggenheim Bilbao засега може да е затворил вратите си поради COVID-19, но все още позволява на бъдещите посетители виртуален задкулисен поглед.

Независимо дали искате да научите повече за самата архитектура или да придобиете по-задълбочени познания за колекциите вътре, проектът #GuggenheimBilbaoLive ви позволява да направите точно това.

Много членове на музейния персонал са работили за създаването на виртуално, визуално и аудио съдържание, за да създадат висококачествена и информативна обиколка, която можете да направите от хола си.

Направете своята виртуална обиколка сега - вижте тук.