10 популярни национални стереотипа

  • 10 популярни национални стереотипа
    10 популярни национални стереотипа

Замисляли ли сте се как споменаването на дадена националност незабавно извиква в съзнанието ви разностранни асоциации? Понякога това се случва дори несъзнателно, понякога е в резултат на ваши лични фантазии, но всеизвестен факт е и съществуването на точно установени стереотипи. За някои те се приемат като израз на расизъм, за други са повод за злословие или възхищение, а за трети – просто забавление. Подготвили сме ви няколко любопитни примера за стереотипи, които се надяваме да спомогнат за доброто ви настроение:

1. Всички азиатци са свръхчовеци. Във филмите са представяни като хора способни на почти непостижими хватки и бойни изкуства, сравними единствено със сръхестествени сили. А към това се прибавя и необикновеният технически напредък на японците и корейците, техните роботи и хай-тек технологии. Уменията им са дотам оценени, че в интернет пространството се заражда определението „Ниво: азиатец“ и повече пояснения са вече излишни.

2. Японците са способни да създават всякакви сладурски неща. Според стереотипното вярване техните анимационни герои, кукли и всякакви фигурки са винаги миловидни и свръхсимпатични, дори нереални. Това е широко разпространено в търговския бранш, както и във фанарта (преобразуване на вече познати образи в нови комикси, видеоигри и др). При японците обикновено е свързано с приписването на божествени сили на човешки герои.

3. Мексиканците са мързеливи. Това твърдение се заражда между 1850 и 1950 г., когато климатиците още на са изобретени, а топлоизолацията не е разпространена. Изложените на жарко слънце и изтощително високи температури мексиканци са принудени да намерят начин за спасение от най-горещите обедни часове. Поради това се налага техните почивки (сиести) да са по-проължителни от обичайното. А веселите им шапки сомбреро (отново създадени с цел предпазване от слънчевите лъчи) и по-безгрижният им от този на повечето американци нрав затвърждават стереотипа.

4. Канадците (настояват), че не са американци. Те наистина изглеждат като своите близки съседи, но изключително много се гордеят със своята собствена националност. В очите на американците те са хора, които се научават да се пързалят по лед преди да проходят, като планински дървосекачи, живеещи в иглута, ескимоси, затънали в снежни преспи. Известни са с огромните си палта и вълнени шапки (все пак живеели в иглута) и със страстта си към кленовия сироп.

5. Руснаците са алкохолици. Тази теория се разпространява още от времето на комунистическия режим, когато заплатите са ниски, а студовете – вкочаняващи. За да се избавят от реалността и да сгреят душата си, руснаците често посягат към алкохола. А най – типична за тях, естествено, е ударната водка.

6. Французите са страхливци. Този стереотип води началото си отново от Втората световна война. Изключително бързо предалите се пред немската армия французи са набедени за бъзльовци и до днес.

7. Американците са дебели. Заради ниските цени и лесния достъп ресторантите за бързо хранене се превръщат в любимо място на американците. А този вреден навик довежда и до масовото затлъстяване. И така светът ги познава като огромни и ненаситни лакомници.

8. Немците са нацисти. Втората световна война, Хитлер... няма нужда от повече разяснения. А несравнимите им стрикност и подреденост допълват реалистичността на картинката въпреки отминалите години.

9. Шотландците и ирландците са грубияни. Типичното схващане за шотландците и ирланците е, че са груби, раздразнителни и агресивни. Съществуват многобройни истории за техните алкохолизъм и побойнически схватки.

10. И малко за българите. По света сме известни като намиращи се в далечния Ориент. Ние сме веселяци, добродушни и гостоприемни. Но да се надяваме, че зад граница „Бай Ганьо“ не е разпространено четиво.