10 причини да видите Оряхово

  • 10 причини да видите Оряхово
    10 причини да видите Оряхово
  • 10 причини да видите Оряхово
    10 причини да видите Оряхово
  • 10 причини да видите Оряхово
    10 причини да видите Оряхово

Там, на брега на Дунав, на място, за което може и да не ви дойде на ум, когато планирате почивката си, се крие истинско съкровище. Град Оряхово има с какво да ви изненада - от няколкото древни и средновековни крепости в околностите му до красивите църкви и прекрасните гледки към Дунав.

Ето нашите топ 10 причини да посетите Оряхово.


Древна и интересна история

Районът на Оряхово е обитаван от дълбока древност - тук е имало селища от ранния неолит до късното средновековие. Днес за разцвета на римската култура свидетелстват останките от античните крепости Вариана до с. Лесковец и Валериана до с. Долни Вадин. Тук е минавал важният римски път от Белград за Константинопол.

През Възраждането на пристанището в Оряхово спират австрийски, френски, руски и английски кораби. В книга от 1726 г., отпечатана в Брюксел, Оряхово е отбелязан като един от важните крайдунавски градове. Градът е освободен на 21 ноември 1877 г. след тридневни боеве на румънски войски с османските части. В памет на загиналите румънски воини е изграден паметник, чиято статуя е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки, автор на Паметника Цар Освободител в София и на статуята на Свободата в Русе.

Средновековната крепост Камъка

Намира се на 600 м западно от град Оряхово. Изградена е през ІХ в. като част от дунавската укрепителна система на Първата българска държава. Продължава да се използва и след падането под османско робство до края на ХV в. През крепостта преминават войските на два кръстоносни похода.

Днес от крепостта Камъка е запазена правоъгълна двуетажна кула от времето на Втората българска държава. Останките от средновековното строителство и красивата панорамната гледка към река Дунав ще ви очароват.

Няма организиран транспорт и екскурзоводски услуги. Земен път. Обектът е достъпен за пешеходци и за автомобили.

Антична крепост Вариана

На 1 км южно от с. Лесковец е разположена античната крепост Вариана. Тя възниква през I век като пътна станция, но за кратък период прераства в крепост с цивилно селище и некропол. Тя става важно звено от отбранителната система на римската империя по река Дунав. В края на VI век крепостта е окончателно разрушена от варите.

През 1910 г. са намерени случайно две амфори, една кана и тухла с печата на Първи италийски легион, който има за главна квартира Нове при Свищов. 1940 г. е изровена от придошлата селска рекичка мраморна раннохристиянска статуя на Добрия пастир от IV в. В района на крепостта са намерени още бронзова мъжка фигура, украса за колесница и част от надгробна плоча с латински надпис от средата на първото столетие. През годините иманярите са унищожили със земекопна техника голяма част от античния обект. Огромни изкопи набраздяват терена.

През 2004 г. са открити и два гроба с трупоизгаряне от края на II век, изградени с тухли. Единият от тях е разположен непосредствено под зида на сградата, ограбен още в античността. Вторият гроб е изцяло запазен с кладата и гробните дарове.

Римска крепост Валериана, с. Долни Вадин

Издига се върху възвишение на брега на р. Дунав и обхваща площ около 10 дка. Останки от северния крепостен зид все още се виждат на плажната ивица. По брега се откриват фрагменти строителна и битова керамика, която датира от римската, ранновизантийската и ранносредновековната епохи.

Граф Луиджи Марсили също описва руините на римския кастел Валериана, когато е минавал по нашите земи през XVII в. ”Тук до реката могат да се видят значителни останки от зидария, от която най-големия къс е навлязъл няколко стъпки във водата и има вид на паваж, направен от огромни дялани камъни. Остатъка от зидарията е от тухли...” Така граф Марсили описва северната стена на кастела.

Педониана, село Остров

През I в.пр.н.е римляните построили много пътища и крепости. Крепостта при с. Остров римляните наричали Педонионе или Педоланис. Античната крепост Педониана се намира на около 2 км североизточно по права линия от центъра на село Остров в североизточния край на селото. Тя е разположена на полегатия склон на Калето. В момента всичко е под насип. Северната част на крепостта е застроена с къщи, като за изграждането на къщите са използвани квадри от крепостта, които са добре обработени.

Историческият музей на Оряхово

Създаден през 1939 г. от Никола Коцев, днес Историческият музей притежава над 4500 експоната. Уникални по своя характер са статуята Добрия пастир и Каменен кръст от ІV век – прекрасни образци на раннохристиянското изкуство. Музеят се намира в къщата на възрожденеца Филип Симидов. Представлява двуетажна градска сграда, построена в края на ХІХ век в стил късен барок.

Наскоро с финансовата помощ на община Оряхово са реставрирани 7 османски документа, които могат да бъдат видени в експозицията на музея. 

Етнографската къща в Оряхово

Етнографската къща е във възрожденски стил и е част от колорита на Старата чаршия на Оряхово. Реставрирана е през 1989 г., като е запазен нейният възрожденски стил. Тук посетителите могат да се запознаят с традициите на оряховския край. В една от залите е разположена временна експозиция, посветена на народния музикант и композитор Дико Илиев. Показан е богат снимков материал, отразяващ живота и творчеството на обичания от всички българи автор на "Дунавското хоро", лични вещи и партитури. От 2007 г. е открита и нова зала в общинска сграда в центъра на град Оряхово, която е определена за картинна галерия.

Църквата “Свети Георги” в Оряхово

Църквата е построена през 1837 г. с дарения и доброволен труд на оряховските жители. За първи път е поставена камбана на Великден 1864 г. Изписана е през 1887 г. Стенописите, които се виждат и сега, са от 1928 г. Иконостасът е възрожденски, резбован и позлатен. Привлича с ярките си рисувани пана. Иконите от ХІХ век са изписани от трима майстори на Дебърската школа.

Църква “Успение Пресвета Богородица” в Оряхово

Църквата е завършена и осветена през 1911 г. Има три купола и четири камбани. Иконите й са руско, гръцко и българско произведение на изкуството, като българските икони са рисувани от майстори от Великотърновска и Тетевенска школа. В църквата има две подарени икони: едната - от Йерусалим, изографисана със сцени по текста на Библията, а другата – от Атон, Света Гора.

Читалище “Надежда 1871” в Оряхово

Читалището е основано през 1871 г. Уникалната читалищна сграда е построена по проект на известните оряховски архитекти Иван Васильов и проф. Димитър Цолов и функционира от 1936 г. Читалището е едно от първите в България, носител на орден “Кирил и Методий” - I степен.