10 причини да видите Своге

  • 10 причини да видите Своге
    10 причини да видите Своге

Знаем и повече от 10 причини да видите Своге, но ето ви едно добро начало:

Заради историята на шоколада в Своге

Своге е дълбоко свързан с историята на производството на шоколад в България. Въпреки че първата работилница за шоколад, отворена през 1901 г. от Велизар Пеев, е била в София, няколко години по-късно тя се премества в Своге, където функционира до днес, макар и под друго име.


Вазовата пътека и водопадът Скакля

Вазовата пътека се нарича така, защото тук писателят Иван Вазов е идвал многократно и е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“. Пътеката тръгва от Вазовата къща в махала Кощущица в село Бов, минава през река Искър и водопада Скакля и накрая достига до Зли камик – надвиснала над реката скала. Зли камик е мястото, където е живял прототипът на Вазовия Дядо Йоцо. Пътеката е маркирана и можете да подходите към нея както от Гара Бов, така и от село Заселе.

Манастирът Седемте престола

Този прекрасен манастир в миналото е бил посещаван предимно от богомолци, а днес – предимно от туристи. Старопланинската природа наоколо ще ви дари търсената хармония и през лятото, и през зимата. Обителта има и богата история – построен от князете Дамян и Георги, които са внуци на цар Самуил. Според легендата през 19-ти век от Бесарабия идват седем братя славянски боляри, които създали седем селища в Стара планина.

Можете да стигнете с влак – слезте на гара Елисейна и оттам започва асфалтиран път, по който след 10 км стигате до манастира.

Лакатнишките скали

Няма как да сте минавали с влак през Искърското дефиле и да не сте забелязали малката червена къщичка, която е кацнала на скалите над гара Лакатник. До къщичката можете да стигнете по сравнително лека пътека, която се вие по скалите. А ако сте катерач – и по по-трудния начин. От върха на скалите се разкрива спираща дъха гледка към завоя, който река Искър прави около хълма с къщите на гара Лакатник. С влак от Своге до Лакатник се стига за около 20 минути, билетът е под 3 лв.

Арт Рок Кафе

Място със собствен почерк в самия център на Своге. Тук освен, че бирата е винаги студена, а кафето – топло и ароматно, можете да послушате рок, реге, евъргрийн или блус на живо. Има и безжичен интернет.

От Ком до Емине до хижа Тръстеная

Хижа Тръстеная е разположена в подножието на връх Издримец е част от международния маршрут Е-3 (Ком-Емине). Дори и да не изминете целия път по билото на Стара планина, в хижата може да се срещнете с ентусиасти, които го правят. В хижата има вода и електричество.

Туристическият събор на връх Грохотен

Всяка година от 1970 г. насам около средата на август под връх Грохотен край Своге се провежда туристическият събор. Събитието ще зарадва почитателите на класическата форма на български събор – ядене, пиене, музика и разпънати палатки. В подножието на върха има купчина камъни, чиято форма наподобява тази на картата на България.

Четвъртък – пазарен ден

Ако има как, елате в Своге в четвъртък. Главната улица е изпълнена със сергийки и пазарът кипи с пълна сила. Оживлението е голямо

Скалният феномен Джуглата край Церово

Непосредствено до жп линията при село Церово (на около 8 км от Своге) се намира скалният феномен Джуглата. Причудливата му форма малко наподобява на гъба, височината му е 18 м. Хората от селото особено много се гордеят с Джуглата, тъй като при прокарването на жп линията са се противопоставили на инженерите, които са искали да унищожат скалата.

Заради името на Своге

Името на Своге е малко странно и нетипично като за България. Има няколко версии за произхода му. Едната е, че идва от надвисналите скални сводове, а според друга е модификация на израза „С Бога е“. Възможно е да идва и от думата „своде“, която на местния диалект означава място, на което се събират няколко неща - Искър и Искрецка река, както и склоновете на Понор, Мала и Голяма планина.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!