Вазовата екопътека и водопадът Скакля

  • Вазовата екопътека и водопадът Скакля
    Вазовата екопътека и водопадът Скакля

Широколистните гори на Искърското дефиле са вдъхновили Вазов да напише едни от най-хубавите си разкази. Не е нужно дълго да търсите стъпките на поета – по тях е изградена Вазовата екопътека, която свързва Гара Бов и село Заселе и е единственият път, по който може да се стигне до водопада Скакля. Точно тук Вазов е написал разказа си „Дядо Йоцо гледа“ с прототип местен жител.


Историята на една рицарска лю-Бов

Гара Бов се намира в Искърския пролом, на 10 км след Своге в посока Мездра. Гара Бов е по-позната, защото там спира влакът, а самото село Бов е на 5 км от главния път. Историята разказва, че през 1206 г. рицари от Четвъртия кръстоносен поход били пленени от цар Калоян. На част от тях, начело с маркиз Сен дьо Бьов, било разрешено да се заселят в тукашните земи. Оттогава селището носи името на маркиз дьо Бов.

От това изпълнено с история място започва пътешествието по стъпките на Вазов – пътеката започва от къщата, в която поетът е живял известно време. Нагоре ви води добре маркирана и укрепена пътека.

39367

Водопадът Скакля

Първа спирка е водопадът Скакля, наречен на едноименната река, спускаща се в източната част на планината Понор. Водопадът е висок 120 м и е четвърти по височина в България. Най-добро време да видите водопада е след топенето на снеговете, когато има много вода. През зимата Скакля замръзва и се превръща в любимо място за ледено катерене.

39368

Изкачването до Заселе

Последните 10 минути от пътеката са най-стръмната част, когато се изкачвате по метална стълба. Усилието си заслужава, защото горе се оказвате на ръба на 100-метрови отвесни скали с панорамна гледка към дефилето. Заселе е крайната точка на екопътеката, където можете да хапнете в местната кръчма. Връщането е по същия маршрут.

Полезна информация: До Гара Бов можете да стигнете с влак (за около час, влаковете са на често и до късно). Ако идвате с автомобил от София, по пътя Своге – Мездра има две табели за Вазовата екопътека - първата след Своге води до село Заселе. Оттук най-напред ще се спускате надолу, а на връщане ви очаква сериозно изкачване. По-добрият вариант е да продължите да карате до втората табела и да тръгнете от Гара Бов. Там след първоначалното изкачване в посока Заселе, ще можете да си починете и да хапнете в центъра на селото, а на връщане да се спускате. Предвидете си час в едната посока.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още екопътеки в България.