10 съвета за евтино пътуване със самолет

  • 10 съвета за евтино пътуване със самолет
    10 съвета за евтино пътуване със самолет

Независимо дали ще изберете нискобюджетна или нормална авиокомпания, има няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да спестите пари при купуването на билет.

Резервирайте много рано... или много късно

Тайната на евтиния самолетен билет е да резервирате много рано (това се отнася в пълна сила за нискобюджетните компании) или много късно (по-скоро за нормалните авиолинии, които пускат last minute оферти). Ако знаете отрано кога ще пътувате или можете да заминете внезапно, това е най-добрият начин да спестите пари.

Пътувайте в слабия сезон

Ако можете да го избегнете, не пътувайте точно в разгара на сезона, когато е пренаселено и скъпо. Голяма част от Европа се радва на хубаво време и през септември, когато тълпите са намалели значително, а през април ще сте сред първите, които се радват на новата зеленина.

Изберете близко летище

Дори и летището да ви е под носа, не се отказвайте веднага от възможността да летите от друго близко летище. Малките летища обикновено се превръщат в „гара разпределителна“ за нискобюджетни авиокомпании и оттам излитат самолети до десетки дестинации. Пресметнете дали пътят до близкото летище плюс по-евтин полет не е по-изгоден вариант.

Изберете евтини периоди за полет

Цените на самолетните билети варират сериозно в зависимост от това кога ще летите. Коледа, Нова година, Великден (и католическият) са само няколко примера. Ако ще ходите, например, във Франция, вижте кои са националните празници там и ги избягвайте (друг е въпросът, че тогава почти всичко ще е затворено). Ако избегнете уикенда, това може да ви спести много сериозна сума. Например вместо от петък до петък, резервирайте почивка от вторник до вторник.

Нащрек за скрити такси

Откажете всички възможни екстри, които се заплащат допълнително и се оглеждайте за скрити такси и комисионни. Например, такса за плащане с кредитна карта, такса за допълнително място за крака и т.н. Четете внимателно при резервацията, както и общите условия.

Летете с прекачване

Това е приложимо, ако за вас парите са по-важни от времето. В такъв случай можете да летите с прекачване (обикновено отнема от няколко часа до един ден повече). Ако попаднете на промоция, може да успеете да стигнете от точка А до точка B (през точка С) за няколко пъти по-ниска цена в сравнение с директен А-В полет.

Носете си храна на борда

Самолетната храна се слави като едно от най-лошите неща, които могат да ви се случат на борда, а някои авиолинии ще ви накарат и да си я платите, при това не много евтино. Затова бъдете подготвени с пакетче от любимите си бисквити, крекери или ядки. Особено ако полетът ви е до 2-3 часа, не е чак такъв проблем, че няма да имате първо, второ и трето.

Претеглете си багажа

Всяка авиокомпания има различни ограничения за чекирания и салонния багаж. Прочетете внимателно какви са те и бъдете подготвени, вместо да се окажете на летището с 5 кг отгоре, заядлив служител и в дилема какво да изхвърлите. Ако нямате кантар, можете да помолите в някой супермаркет (разбира се, във време, когато няма клиенти) да ви претеглят куфара.

Абонирайте се за оферти

Абонирайте се за оферти по имейл на авиокомпании, които летят до желаната от вас дестинация. Когато има големи намаления или промоции, ще можете да ги следите и да спестите.

Летете до където и да е

Ако просто искате да отидете някъде за възможно най-малко пари, и ви е все тая къде ще сте, проверете офертите на авиокомпаниите за най-ниски цени. Може да се окаже, че можете да стигнете до дестинация на 3000 км от вас за три пъти по-малко пари от такава на 1000 км.