10 странни новогодишни традиции по света

  • 10 странни новогодишни традиции по света
    10 странни новогодишни традиции по света

Нашите традиции са си ясни, но като хора космополити можете да подходите към Новата година с доста по-сериозен размах и да си харесате най-доброто от шантавите новогодишни традиции по света.

Изберете подходящите за вас според това дали имате стар телевизор за изхвърляне през прозореца, носят ви се червени гащи или спешно се нуждаете от ледено гмуркане.

Холандия - леденото новогодишно плуване

Практикува се на десетки места в Холандия, а минимум 25 000 холандци всяка година изтрезняват на 1 януари с този изпитан метод. Традицията се спазва от 60-те години на миналия век и набира все по-голяма популярност.

Още за новогодишното ледено плуване в Холандия.

Италия – червени гащи

Италианците имат традиция, според която в новогодишната нощ трябва да се носи бельо с червен цвят.

Колумбия – празните куфари

С надеждата през следващата година да пътуват повече и по-надалеч колумбийците разнасят празни куфари из квартала.

Южна Африка – сбогом на старите уреди

Навръх Нова година в централните части на Йоханесбург по традиция местните изхвърлят старите си електроуреди през прозорците. Гледайте нагоре!

Дания – строшени чинии и скок от стол

Датчаните хвърлят чинии и чаши... по вратите на своите роднини и приятели. Освен това точно в полунощ скачат заедно от столове – символичен скок в новата година.

Испания – 12 гроздови зърна

С всеки удар на чаосвника в полунощ на Нова година испанците трябва да изядат по едно гроздово зърно. В големите градове хората се събират по площадите, за да се занимават дружно с тази нелека дейност.

Панама – горене на известни личности

В Панама има традиция чучела на известни личности да се изгарят ритуално в новогодишната нощ. По този начин панамците смятат, че прогонват злите духове.

Чили – нощувка на гробището

Местните хора от Талка, Централно Чили, посрещат Нова година в компанията на своите починали близки. След молитва малко след полунощ кметът на града отключва гробищата и целият град се събира там на запалени свещи и класическа музика.

Естония – седем хранения в един ден

В по-бедните години в Естония се спазвала традицията всеки да се опита да яде седем пъти в навечерието на Нова година, като казвали, че така ще има силата на седмина мъже през следващата година. В наши дни обаче тази традиция започва все повече да се върти около алкохола, а не около храната.

Румъния – хвърляне на монети

В Румъния се вярва, че ако хвърлиш последните си монети в реката, това ще ти донесе успешна и богата година.