10 японски града, които трябва да посетите

  • 10 японски града, които трябва да посетите
    10 японски града, които трябва да посетите

Япония е страна, в която контрастът между традиционното и модерното е наистина осезаем.

Тук по улиците можете да видите, както гейши, облечени в кимоно, така и младежи, облечени в съвременен стил. Из страната има разпръснати множество древни храмове, но също така тук се намират някои от най-модерните градове в света. В случай, че искате да опознаете Япония от всички гледни точки, то ето кои са местата, които задължително трябва да посетите:

1. Токио

Столицата на Япония е един класически пример за смесица между модерното и традиционното, а освен това е и най-популярната туристическа дестинация в страната. Една от най-известните забележителности в града е храмът Сенсоджи, построен в чест на Буда Канон. Друг интересен обект е Императорският дворец, който е разположен в сърцето на Токио и е дом на императорското семейство. Тук можете да се разходите и по първата алея за пазаруване в Япония – Гинза, около която се е обособил цял един развлекателен квартал. В столицата има и много ресторанти, където можете да опитате както местни специалитети, така и китайска, френска и италианска кухня. Суши ресторантите край рибния пазар Цукиджи пък са в изобилие. 

65417

2. Киото

Киото неслучайно е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана, а този град остава непокътнат със своите 1600 будистки храма, 400 шинтоистки параклиса,градини, дворци и уникална архитектура. Със всичко това той определено олицетворява представите ни за японска култура.

65411

3. Канагава

Това е името на префектурата, където се намират Йокохама (съседен на Токио град) и Камакура (исторически крайбрежен град). В последният може да бъде видяна гигантската статуя на Буда, а освен това в района се намира и планината Фуджи, известна като активен вулкан и свещено място за шинтоистите. Тя е най-високата планина в Япония (3776 м.) и най-посещаваната в света.

65418

4. Осака

Осака е един от трите най-големи града в Япония, а също и известен бизнес-център – тук се намират централите на някои от най-големите международни компании. Тук е разположен и един от най-старите храмове в страната, наричан Сумиоши Тайша.

65413

5. Чиба

Този град се намира само на 40 км. от Токио и е известен с това, че тук през 1983 година е построен един от най-големите увеселителни центрове в света – японският “Дисниленд”.

6. Айчи

Мястото е префектура и е известно с производствената си дейност (“Тойота”), а неговият административен център – Нагоя привлича туристи със замъка, музея и градините си.

65412

7. Нара

Този град е първата столица на Япония (от 720 до 784 година), като се счита, че именно тук се е зародила японската култура. Сред забележителностите в града се открояват 6-те будистки храма, 1 шинтоистки, императорският дворец Хейджо, гората Касугама, паркът Нара и др. Тук се намира и най-старият древен храм в света – Хорюдзи. Храмът Тодайджи също заслужава внимание, тъй като е изиграл важна роля в историята на страната, а освен това е и най-голямата дървена сграда в света. В него се намира и най-голямата статуя на Буда в страната, която е от бронз и е висока 16 метра.

65415

8. Хирошима

Това е първият град, атакуван от САЩ с атомна бомба по времето на Втората световна война. Днес един от най-известните обекти в града е Мемориала, изграден в памет на стотиците хиляди мирни жертви, наричан още Парк на мира. Той се намира в самият център на Хирошима и е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Друга забележителност, която си струва да бъде видяна тук е шинтоисткото светилище на Ицукушима. Мястото представлява остров, който се е смятал за толкова свещен, че в миналото е било забранено на обикновените хора да стъпват там. Дори и днес съществува традиция, според която тук не бива да се раждат или умират хора.

58971

9. Окинава

Това са група острови, разположени южно от Япония, които са известни с уникалната местна култура, субтропичен климат, красиви плажове, а също са и подходящо място за гмуркане. Любопитен факт е, че именно тук броят на столетниците е изключително голям, което специалистите отдават на високата консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни.

65416

10. Хього

Най-известната забележителност в Хього безспорно е замъкът Химеджи, който е един от най-величествените замъци в света  и е под закрилата на ЮНЕСКО. Самият замък се състои от общо 83 отделни постройки и множество отбранителни съоръжения. Замъкът често е наричан хакуроджо (“бял чаплов замък”), поради бялата си фасада и приликата с излитаща птица.