10 японски града, които трябва да посетите

  • 10 японски града, които трябва да посетите
    10 японски града, които трябва да посетите

Япония е страна, в която контрастът между традиционното и модерното е наистина осезаем.

Тук по улиците можете да видите, както гейши, облечени в кимоно, така и младежи, облечени в съвременен стил. Из страната има разпръснати множество древни храмове, но също така тук се намират някои от най-модерните градове в света. В случай, че искате да опознаете Япония от всички гледни точки, то ето кои са местата, които задължително трябва да посетите:

1. Токио

Столицата на Япония е един класически пример за смесица между модерното и традиционното, а освен това е и най-популярната туристическа дестинация в страната. Една от най-известните забележителности в града е храмът Сенсоджи, построен в чест на Буда Канон. Друг интересен обект е Императорският дворец, който е разположен в сърцето на Токио и е дом на императорското семейство. Тук можете да се разходите и по първата алея за пазаруване в Япония – Гинза, около която се е обособил цял един развлекателен квартал. В столицата има и много ресторанти, където можете да опитате както местни специалитети, така и китайска, френска и италианска кухня. Суши ресторантите край рибния пазар Цукиджи пък са в изобилие. 

10 японски града, които трябва да посетите

2. Киото

Киото неслучайно е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана, а този град остава непокътнат със своите 1600 будистки храма, 400 шинтоистки параклиса,градини, дворци и уникална архитектура. Със всичко това той определено олицетворява представите ни за японска култура.

10 японски града, които трябва да посетите

3. Канагава

Това е името на префектурата, където се намират Йокохама (съседен на Токио град) и Камакура (исторически крайбрежен град). В последният може да бъде видяна гигантската статуя на Буда, а освен това в района се намира и планината Фуджи, известна като активен вулкан и свещено място за шинтоистите. Тя е най-високата планина в Япония (3776 м.) и най-посещаваната в света.

10 японски града, които трябва да посетите

4. Осака

Осака е един от трите най-големи града в Япония, а също и известен бизнес-център – тук се намират централите на някои от най-големите международни компании. Тук е разположен и един от най-старите храмове в страната, наричан Сумиоши Тайша.

10 японски града, които трябва да посетите

5. Чиба

Този град се намира само на 40 км. от Токио и е известен с това, че тук през 1983 година е построен един от най-големите увеселителни центрове в света – японският “Дисниленд”.

6. Айчи

Мястото е префектура и е известно с производствената си дейност (“Тойота”), а неговият административен център – Нагоя привлича туристи със замъка, музея и градините си.

10 японски града, които трябва да посетите

7. Нара

Този град е първата столица на Япония (от 720 до 784 година), като се счита, че именно тук се е зародила японската култура. Сред забележителностите в града се открояват 6-те будистки храма, 1 шинтоистки, императорският дворец Хейджо, гората Касугама, паркът Нара и др. Тук се намира и най-старият древен храм в света – Хорюдзи. Храмът Тодайджи също заслужава внимание, тъй като е изиграл важна роля в историята на страната, а освен това е и най-голямата дървена сграда в света. В него се намира и най-голямата статуя на Буда в страната, която е от бронз и е висока 16 метра.

10 японски града, които трябва да посетите

8. Хирошима

Това е първият град, атакуван от САЩ с атомна бомба по времето на Втората световна война. Днес един от най-известните обекти в града е Мемориала, изграден в памет на стотиците хиляди мирни жертви, наричан още Парк на мира. Той се намира в самият център на Хирошима и е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Друга забележителност, която си струва да бъде видяна тук е шинтоисткото светилище на Ицукушима. Мястото представлява остров, който се е смятал за толкова свещен, че в миналото е било забранено на обикновените хора да стъпват там. Дори и днес съществува традиция, според която тук не бива да се раждат или умират хора.

10 японски града, които трябва да посетите

9. Окинава

Това са група острови, разположени южно от Япония, които са известни с уникалната местна култура, субтропичен климат, красиви плажове, а също са и подходящо място за гмуркане. Любопитен факт е, че именно тук броят на столетниците е изключително голям, което специалистите отдават на високата консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни.

10 японски града, които трябва да посетите

10. Хього

Най-известната забележителност в Хього безспорно е замъкът Химеджи, който е един от най-величествените замъци в света  и е под закрилата на ЮНЕСКО. Самият замък се състои от общо 83 отделни постройки и множество отбранителни съоръжения. Замъкът често е наричан хакуроджо (“бял чаплов замък”), поради бялата си фасада и приликата с излитаща птица.