11 страхотни места за деца в Европа

  • 11 страхотни места за деца в Европа
    11 страхотни места за деца в Европа

Ако искате не просто да пътувате с детето си в чужбина, а да го водите на магически пътешествия, ще ви е нужно нещо повече от музеи и площади, подплатени тук-там с някой сладолед. Вижте 11 от най-невероятните места, където да заведете децата си (различни от увеселителни паркове).

Забраненият ъгъл, Великобритания

„Забраненият ъгъл“ звучи като нещо тайнствено и пълно с изненади. И е точно такова! В този парк в Северен Йоркшир, Великобритания, ще се губите из лабиринт от тунели, стаи и шубраци в сърцето на имението Тъпгил парк. Храмът на подземния свят, Ухото на иглата, Огромната пирамида от стъкло, пътеки, които не водят никъде, причудливи статуи – зад всеки ъгъл ще ви се наложи да вземате решения и да избягвате капани.

Още за „Забраненият ъгъл“.

9548

На гости на смърфовете в Андалусия

Знаете ли къде живеят смърфовете? В Испания. За снимачна площадка на сцените за 3D филма за любимите сини герои през 2011 г. е избрано село Хускар в Андалусия, Испания. За филма то е цялото пребоядисано в синьо. И то не какво да е синьо, а в уникалния нюанс на смърфско синьо. 12 местни безработни хващат четката и 4200 литра боя, за да преобразят всичко, дори и надгробните камъни и църквата.

Научете още за Града на смърфовете

2106

Къщата на Ане Франк

Дневникът на Ане Франк разказва историята през погледа на едно еврейско момиче. И се учи в училище. А домът на Ане Франк е запазен и отворен за посещение в Амстердам. Преди да го посетите, препрочете дневника. Така всяка крачка ще ви връща отново и отново към мислите на момичето. Дори и да не сте го направили обаче, навсякъде в сградата има обяснителни бележки и снимки, които ви пренасят почти физически във времето на окупацията.

Още за Къщата на Ане Франк.

23527

Среща с бременските музиканти

В центъра на германския град Бремен има статуя на бременските музиканти от приказката на Братя Грим. Казват, че да потъркате краката на магарето носи късмет. Но не забравяйте да го направите с две ръце. Ако ги потъркате само с една, местните обичат да се шегуват, че това не е нищо друго освен две магарета, които се ръкостискат! В Бремен се организира и детски тур за среща на децата с петела, магарето, котето и кучето от приказката.

Повече за Маршрута на бременските музиканти.

22776

*

На гости на муминтролите

Муминтролите и техните приятели са най-обичаните финландски приказни герои по цял свят. В град Наантали те си имат цял увеселителен парк, а в Тампере се намира посветеният на муминското семейство музей.

Научете повече как да пътувате с муминтролите.

13602

*

Подземната солна мина в Турда

Не сме видели нито едно дете, което да не изпадне в еуфория, след като е слязло на повече от 20 етажа под земята и се е озовало в някогашна солна мина, превърната днес в най-внушителния подземен увеселителен парк, който сте виждали. Има огромно виенско колело, мини голф, боулинг, лодки... Намира се в румънския град Турда.

Подробности за солната мина в Турда.

24127

*

Среща с Дядо Коледа в Лапландия

Посетете Дядо Коледа в работилницата му в Рованиеми, Лапландия, разходете се из пощенския му клон, срещнете се с джуджетата – и после някой да се опитва да ви беждава, че Дядо Коледа не съществува.

Научете повече за това как можете да посетите Дядо Коледа (или поне адреса, на който да му пишете).

6788

*

Музеят на специалните ефекти в Прага

Впечатление тук ще ви направи игривият подход към изложбата, в която посетителите са активни участници.Снимането с лични фотоапарати е не само позволено, но дори се насърчава. Отделните помещения са замислени като киностудиа, където можете да заснемете собствен сценарий. Малчуганите (пък и не само!) могат да се повозят на летяща машина, да се разходят до луната в стил Барон Мюнхаузен или да управляват известната подводница от филма „Дяволско откритие“.

Подробности за Музея на специалните ефекти в Прага.

21964

Музеят на детството, Единбург

Този симпатичен музей се намира в центъра на шотландската столица, безплатен е и разкрива на днешните деца как е изглеждало детството преди появата на Playstation. Разположен е на няколко етажа и предлага на посетителите си интерактивни спирки, включително и възможност да си поиграят с отдавна забравени играчки.

Вижте още от най-добрите безплатни атракции в света.

27931

На гости на зайчето Мифи

В холандския град Утрехт живее едно симпатично, при това световноизвестно зайче на име Мифи. Там то си има личен площад, кръстен на него и собствен паметник. Ще го видите по някои от светофарите из града – зелени и червени зайчета, които сигнализират на пешеходците дали е безопасно да преминат. От 2006 г. почитателите на зайчето могат да посетят и дома му точно срещу Централния градски музей в Утрехт.

Още за Къщата на зайчето Мифи.

21876

Селото на Попай

Още един изостанал декор, този път на селото на Попай и неговата крехка и вечно имаща нужда от спасяване Мис Олив Ойл. Днес тук има водни трамплини, разходки с лодка, дървени скари за събиране наслънчев загар (така или иначе вероятно затова сте дошли в Малта), образователни игри.

Научете повече за селото на Попай в Малта.

21393

Открийте още идеи за пътуване с деца.