Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите

  • Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
    Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
  • Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
    Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
  • Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
    Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
  • Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите
    Стадион Олд Трафорд – Театърът на мечтите

Информация за посещени на стадион Олд Трафорд, за историята и легендите около него

Отбор: „Манчестър Юнайтед“

Капацитет: 75 811 души

Открит: 1910 г.

История: „Олд Трафорд“ е най-големият клубен стадион в Англия и един от най-големите в Европа. Голям е не само заради броя места, но и заради своята история. На този терен са играли най-великите футболни отбори и играчи на света, почти от самото начало на съвременния футбол. По време на Втората световна война стадионът е напълно разрушен, но бързо се издига като феникс, за да постави началото на по-новата и по-велика част от историята на клуба.

Какво да видите: Още на входа ще ви посрещнат статуите на сър Мат Бъзби и сър Алекс Фъргюсън, както и на „Светата Троица“ на „Юнайтед“ – Бест, Лоу и Чарлтън, за да ви въведат в атмосферата на стадиона. С тура на стадиона ви се дава възможност да погледнете на „Олд Трафорд“ през очите на истинските „червени дяволи“ – от трибуната, посветена на Сър Алекс Фъргюсън, през съблекалните, напоени с емоции, та чак до тунела за излизане на игрището и самото игрище – там, където са стъпвали и все още стъпват великите играчи на „Юнайтед“. За най-заклетите фенове има и бонуси, като „легендарния тур“, например, в който си плащате, за да обядвате и да се разходите из „Олд Трафорд“ с някоя жива легенда на отбора. Можете да се повозите и на лодка от центъра на града чак до самия стадион.

Като дом на един от най-успешните футболни отбори в историята на играта, „Театърът на мечтите“ пази в своя музей истински футболни реликви. Интересно е, че музеят в съвременния му облик е открит през 1998 г. от самия Пеле. Там на цели три етажа се проследява всеки етап от развитието на отбора и се съхраняват десетките титли на „Юнайтед“ – английски, европейски и световни, екипи на великите играчи на отбора и много други.

След всеки тур на стадиона ви се издава сертификат, който можете да си вземете от феншопа. В него пък може да намерите над 800 подаръка с марката на „Юнайтед“ – традиционните тениски, шалове, гети и топки, както и чаши, подложки за компютърни мишки, близалки, пъзели - общо взето всичко, на което са могли да лепнат червено дяволче.

Как да стигнете до стадион Олд Трафорд: „Олд Трафорд“ се намира в покрайнините на Манчестър, но затова пък транспортът до там е бърз и лесен. Ако сте с кола, лесно ще се ориентирате по табелите, насочващи ви към стадиона. Внимавайте обаче – в дните на мач някои от пътищата може да са затворени, а и паркингът тогава ще бъде платен. Може да се придвижите и с такси, което ще ви струва около 20 паунда от летището или около 10 паунда от центъра на Манчестър. Градският транспорт също е доста удобен – по линията Метролинк се стига за около 15–ина минути от Пикадили Стейшън или Виктория, а после се върви около 5 минути. Внимавайте да не изпуснете спирката – „Олд Трафорд“ се намира в сив и еднообразен индустриален район и на пръв поглед не прави впечатление сред морето от червеникави тухли. В дни на мач има специална линия на влака от центъра на Манчестър до стадиона.

Цени за посещение на стадион Олд Трафорд: Цените за обиколка на стадиона и музея са: 18 паунда за възрастни, 16 за ученици (има отстъпки за лица с абонамент), семейства с две деца под 16 г. и за малки деца. За деца под 5 г. е безплатно.

Цените на билетите за мач на Олд Трафорд: варират от 31 паунда на местата точно зад вратите до 53 паунда на трибуната, посветена на Сър Алекс Фъргюсън и Южната трибуна. Билети се продават онлайн, като притежателите на сезонни карти и абонаменти имат предимство. За съжаление, трудно може да се доберете до мач на Юнайтед, тъй като обикновено всички места са заемат мигновено. Това е английският отбор с най-постоянна публика и най-голяма посещаемост – независимо с кого играят „Червените дяволи“.

Кога: Всеки ден, от 9:40 ч. до 16:30 ч. В ден на мач обаче може да има промени в часовете за посещение на музея, а стадионът няма да бъде достъпен., освен ако нямате билет за мача. От понеделник до събота мегасторът отваря в 9:30 ч. и затваря в 18 ч, а в неделя отваря в 11 ч. и работи до 17 ч, но и там има промени в ден на мач.

Съвет: Стадионът и всичките му съоръжения са пригодени за хора с увреждания – има специални места, откъдето могат да минават инвалидни колички, както и да се наемат такива; кучетата водачи са добре дошли, а незрящите могат да се възползват и от обиколка с гид; за хората със слухови увреждания има специално назначени тълковници.

На стадиона има кафе–ресторант („Червеното кафене“), в което се предлага всичко необходимо след почти 80–минутната разходка из стадиона и музея. А и никога не се знае кой може да се появи на вратата... Освен това обаче районът не предлага много места за хранене и забавления. По-добра идея ще е да се върнете обратно в центъра с Метролник. В близост има няколко хотела, в които може да отседнете преди или след мач – Премиър Ин, който е малко по-скъп и Честър хотел, Трафорд Хол Хотел или Олд Трафорд Лодж, които са сравнително по-евтини.

Адрес: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester, M16 0RA

Повече информация на официалния сайт на стадиона тук.