14 неща, които различават американците от европейците

  • 14 неща, които различават американците от европейците
    14 неща, които различават американците от европейците

Колкото и пъти един европеец да посети САЩ, винаги ще има някои "американизми", с които той няма да може да свикне. Ето и някои примери":

1. Използването на "как си" като поздрав, а не като въпрос

Когато някой чиновник в САЩ ви каже "как си" по този начин той просто иска да ви поздрави. Затова един европеец може да изпадне в странна ситуация, ако отговори с монолог, в който да обясни как се чувства наистина.

2. Ледчетата

Често срещано е европейците да се питат защо американците слагат толкова много лед в безалкохолните си напитки. В повечето случаи процентното съотношение между двете е 70:30.

3. Безплатни доливания

Дали причината не е в прекалено използване на лед в напитките, никой не знае. Колкото и странно обаче да изглежда в очите на европейците, досипването на безалкохолни напитки в САЩ е безплатно. Още по-необичайното е, че въпреки това американците все още си поръчват "големи" напитки.

4. Размерите на порциите

Те са огромни! Затова за европейците никак не е лесно да приключат блюдата си, когато са в САЩ.

5. Комбинациите на дадени храни

Бонбони със сладки картофи, сладолед със сода и бекон със сироп?! За европейците това може да звучи странно, но в САЩ тези комбинации са нещо съвсем нормално.

6. Бакшишите

Фактът, че в САЩ отговорността за това колко ще бъде платено на нечий работник лежи върху плещите на клиента, може да се стори изключително странен за европейците. Точа че плащат допълнително за това някой да си върши работата в комбинация, както и че няма общоприет процент от сметката, на който да се равнява бакшиша, е още по-объркващ за туристите от стария континент.

7. Данъци и такси

Годишните такси не са приятна тема за никого. Едно от най-големите безумия в САЩ обаче е, че понякога може да се окаже, че цената на някой продукт нараства, когато стигнете до касата заради различни видове данъци.

8. Монетите

Странните наименования на монетите в САЩ могат доста да объркат европейските туристи, както и фактът, че някои малки на размер са с по-голяма стойност отколкото други по-големи от тях.

9. Климатиците

Във всеки средностатистически магазин в САЩ климатикът е настроен на много ниски температури поради незнайни причини. Освен това през лятото е обичайно разликата между температурата навън и тази в закритите помещения да е огромна, което е доста странно за европейците.

10. Системата на измерване

Тя просто е лишена от всякаква логика. Как е възможно 7/8 да е мярка, подходяща за измерване? Не е ясно. Именно затова съветваме САЩ да се обърнат към метричната система, възприета от цял свят - доста по-лесно е.

11. Липсата на физически пари

На повечето европейци може да им се стори странно, но в САЩ хората вече почти не използват пари (или поне не хартиени). Там често може да забележите хора, ползващи кредитна или дебитна карта, когато си купуват дори само пакетче дъвки.

12. Прекалено големият избор

Истината е, че всеки средностатистически европеец може да остане зашеметен от това колко много разновидности на всяка една стока предлага пазара в САЩ.
 
13. Денонощните магазини

Голяма част от магазините в САЩ са отворени 24 часа, 7 дни в седмицата, което може да се стори странно на европейци. Това е така, тъй като обикновено на стария континент повечето магазини приключват работа към 6 часа вечерта, а в неделя са затворени.

14. Възрастта за пиене на алкохол
В по-голямата част от страните в Европа възрастта, в която е позволена употребата на алкохол е 18 години, докато в САЩ тя е 21 години. Позицията на стария континент относно пиенето на обществени места също е доста либерална, имайки предвид, че почти навсякъде е позволено да се разхождаш по улицата с бутилка алкохол в ръка.