15 забавни факта за бирата

  • 15 забавни факта за бирата
    15 забавни факта за бирата

Лятото определено е сезонът на забавленията под открито небе, дългите нощи и разбира се – бирата.

Ако сте нейни ревностни почитатели, не пропускайте да посетите най-големия музей на бирата, който се намира в САЩ, в щата Кънектикът. Колекцията му наброява над 1 милион експонати, без да броим бирените етикети, капачки и бутилки. В музея има и голяма бирария с над 1000 места. 

Освен разхлаждаща в летните жеги, бирата е много полезна за балансирания начин на хранене. Тя се приготвя само от натурални продукти - малц, хмел, вода и бирена мая. Освен това е силен антиоксидант, съдържа много витамини и минерали, които са в основата на пълноценния хранителен режим. Доказано е, че ако пием умерено количество от пенливата напитка, ще сме много по-жизнени и позитивни.

За всички любители на бирата сме подбрали някои от най-любопитните и интересни факти за нея! Забавлявайте се и консумирайте с мярка!

15 забавни факта за бирата


1. В древна Месопотамия богатата дама Пу-Аби е пила бира през сламка от чисто злато. В момента тя се съхранява в музея на Пенсилванския университет във Филаделфия.

2. Бащата на Шекспир е бил дегустатор на ейл. Това е вид бира, която ферментира при по-висока температура с използване на пивни дрожди, без хмел. Дегустаторите са опитвали ейл, като са изсипвали малко количество на пейка и са сядали върху нея, докато изпият остатъка. Ако напитката е достатъчно плътна и качествена, кожените им бричове залепвали за пейката след половин час.

3. Бутилираният ейл пък е изобретение на декана на колежа Св. Пол. Един ден, когато отишъл на риболов, деканът си сипал ейл в бутилка и я забравил в тревата. Когато се върнал, видял, че тапата е изхвръкнала, но вкусът и качеството на напитката са все още добри. 
15 забавни факта за бирата


4. Американският президент Джордж Вашингтон е имал своя собствена бирария.

5. В древна Англия в по-посещаваните бирарии се предлагали халби със свирка, вградена в дръжката. Така, когато клиентът изпие бирата си, може да „свирне“ на сервитьора за още една халба.

6. В Грейт Харууд (британското графство Ланкшир) се провеждат състезания по надбягване с каляска, в което участват само мъже. Задачата им е не само да избутат каляската цели 5 мили, без да я обърнат, но и да изпият по една бира във всеки един от 14-те пъба, разположени по трасето. Това се казва предизвикателство!

7. В Южна Англия местните предпочитат бирата без пяна. Е, и на нас не ни е любимо, когато половината ни чаша е пълна с разпенила се бира. 
15 забавни факта за бирата


8. При съдбовното прекосяване на Рубикон, Юлий Цезар поздравява войниците си именно с бира.

9. В една от бирариите в японския град Матсуширо има надпис, който гласи, че при земестресение със сила над 3 по японската скала, клиентите получават безплатно халба бира. Но все пак внимавайте какво си пожелавате...

10. В бирария „Белия кръст” в баварския град Пасау е забранено гледането на футболни мачове и разговорите на футболна тематика. По този начин хората, които обичат бирата, но не и футбола, могат да намерят тихо и приятно местенце, докато се играят футболните първенства. Ако някой от посетителите все пак заговори за футбол, получава „червен картон”, който му забранява да посещава бирарията до края на първенството. 
15 забавни факта за бирата


11. Почитатели на бирата в италианския град Падуа са построили копие на катедралата „Св. Антония” от бирени кутийки. Бирената катедрала е четири пъти по-малка от оригинала и за построяването й са използвани 3 млн. и 45 хил. бирени кутийки.

12. Собственикът на популярна бирария в немския град Луденшайт раздава безплатна халба бира за всеки нов посетител при лошо време. Причината е, че бирата помага на човешкия организъм да понесе по-лесно магнитните аномалии. Пред приятелите обаче признава, че начинанието му е изцяло пазарна стратегия, тъй като никой мъж няма да си тръгне, след като е изпил само една бира. В Крайна сметка „промоцията” повишила значително печалбите на заведението.
15 забавни факта за бирата


13. Някога мечтали ли сте от кранчетата в дома ви да тече бира? Е, тогава съвсем спокойно може да завиждате на жителите на няколко квартала в полския град Бидгощ. Един ден те осъмват с течаща бира, вместо вода, в домовете си. Причина за това станала повреда в разпределителния винтил в местния пивоварен завод.

14. В американския щат Канзас лекарите могат да предписват бира като лекарство. Строго забранено е обаче, болните да пият лекарството заедно.

15. Древните шумери използвали топла бира за гаргара на устата и вътрешна употреба при зъбобол. През Средновековието пиели бира за изхвърляне на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и психическо изтощение.