24 часа от живота на хижаря

  • 24 часа от живота на хижаря
    24 часа от живота на хижаря

24 часа от живота на Иван и Радо – хижарите на хижа Козя стена в Национален парк Централен Балкан. Или как протича денят ти, ако работното ти място се намира на билото на планината, а удобствата, с които сме свикнали, като водата и токът, са под въпрос. Да надникнем!

Между 5:00 и 7:00 часа (в зависимост от това има ли туристи или слизане за храна и провизии) – ставане. Смътно съмнение, че лягането е било преди малко. Иван веднага тича до газовия котлон да си направи кафе с дузина цигари, за да може да си отвори очите и да понесе сутрешните капризи на метеорологичното време. Радо започва да хлопа тави и тенджери за приготвяне на закуска (мекици, бухти, пържени филии, тутманик, баница…)

5:30 часа - Иван пали печката, за да може тестото за мекиците да втаса и да се приготвят чай и кафе.

5:45 часа - бърз поглед на любимия кон Мартин - дали си е на мястото, да не би да е избягал през нощта. През това време Радо си доспива, месейки тестото, и се буди след като е готово. Това е тайната съставка на тестото му - и той не знае как става!

7:00 часа - Ръцете имат нужда от раздвижване и затопляне, а столовата - от разчистване, купонът снощи е бил дълъг и съдържателен, ако се съди по бъркотията. Най-ранобудните фотографи вече весело подскачат наляво-надясно в снимане на изгрева.

29764

Снимка: Таня Даскалова

7:30 часа - започва безкрайно пържене на мекици, сипване на кафета и чай, зареждане на тоалетна хартия и отпушване на сифони. Правенето на мекици в хижа не е като правенето на мекици в града. В най-добрия случай има да се направят “само” 80 мекици, втасването на тестото за които отнема около час, а пърженето - поне 2 часа и половина.

29761

Снимка: Божанка Гатева

11:30 – 13:00 часа - към обед, живот и здраве, всички туристи се ориентират към евакуация, а за хижарите остава Великото чистене: столова, тоалетни, кошчета, стълбища, коридори, стаи, чаршафи, чистене на кухнята и миене на всички изцапани чинии. Когато на същия ден идват и други туристи, това трябва да стане за нула време.

13:00 часа – обяд за коня Мартин.

13:15 часа - качва се вода с помпата в резервоара.

29766

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

14:45 часа - в свободното време между почивките понякога Иван и Радо тичат за по една раница багаж от пейките на 40 минути под хижата (до хижа Козя стена няма автомобилен път).

16:00 -19:00 часа (ако няма туристи) може да се обърне внимание на други дейности около хижата - чистене около сградата, пране и простиране на стотици чаршафи, поддръжка на тръби, помпи, агрегат, рязане на дърва в особено големи количества, изнасяне на багаж и провизии за зимата с коня, ремонт и поддръжка на самата сграда. Всичко това, ако времето позволява, разбира се.

29762

Снимка: Таня Даскалова

19:30-20:00 часа - след всички тези забавления, ако няма туристи, се заспива сравнително рано. А ако има - предстои сервиране на боб и свинско със зеле (които някъде през деня са били сготвени в количество по един казан), често пъти се налага да се ляга доста след полунощ. И на другия ден пак се започва…

П.П. Често пъти се закусва в 12:00 часа и се обядва в 17:00 часа, а за вечеря не остават сили и желание...

П.П.2. Понякога остава време и за почивка, макар и рядко. Ако няма някакви изненади, разбира се, а те не са рядкост.

Научете още за живота на хижаря и за кампанията Професия Хижар.

29767

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg