27-и септември – Световен ден на туризма

  • 27-и септември – Световен ден на туризма
    27-и септември – Световен ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27-и септември.

Началото е през септември 1979 г. в Торемолинос, Испания, по време на на третата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към Организацията на обединените нации, когато се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се поставя през следващата 1980 г.

Изборът на датата – 27 септември 1980 г., съвпада с едно много важно събитие в световния туризъм, а именно десетгодишнината от приемането на Устава на Световната организация по туризъм към Обединените нации – 27 септември 1970 г.

Целта е да се създава осведоменост сред обществото в световен мащаб за значението на туризма, както и за неговата социална, политическа, финансова и културна стойност за всички хора. Също така се цели и да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на обществения живот.

Туризмът играе ключова роля за насърчаване на социалното общуване и ни кара да съхраняваме и пазим националното и световното наследство. Световният ден на туризма се чества във всяка държава, която се стреми да развие и усъвършенства този бранш. Всяка година той на конкретна тема. 

Тази година страна домакин на честването е Индия, която активен член на Световната организация по туризъм (СОТ).

Република България е приета за пълноправен член на СОТ на 21 януари 1976 г. В рамките на СОТ страната ни е част от Регионална комисия Европа. Сътрудничеството на страната ни с организацията подпомага за провеждането на държавна политика за устойчиво развитие на туризма, за следване на световните тенденции за развитие на туризма и представяне на България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация.