Ново откритие в Хеопсовата пирамида

  • Ново откритие в Хеопсовата пирамида
    Ново откритие в Хеопсовата пирамида

Учени откриха скрита 30-метрова ниша в Голямата пирамида в Гиза посредством използването на образен метод на базата на космически лъчи.

Това е първото подобно откритие в пирамидата от 20-ти насам и се предполага, че ще засили още повече интереса към мястото и неговата история. Откритото 30-метрово празно пространство е над Голямата галерия в пирамидата и има подобно сечение. Предназначението му е неясно.

Пирамида e по-позната Хеопсова на името на построилия я фараон, властвал от 2509 до 2483 г. пр. н. е. Тя е висока 140 м и е най-голямата в платото Гиза, намираща се в покрайнините на Кайро.

Туристите, които я посещават,
преминават свити по дълъг тунел, за да стигнат до Голямата галерия, която е с дължина 47 м и с височина 8 м. Новооткритото празно пространство е точно над нея и е с подобни размери, но не изглежда свързано с известните вътрешни коридори.

Хеопсовата пирамида има помещения, които според специалистите са направени от строителите, за да е по-стабилна конструкцията и да не рухне. Истината е обаче, че до ден днешен функцията на пирамидите все още не е напълно разгадана.

Според някои изграждането на подобни помещения в пирамидата се правели, за да се облекчи натискът от горните каменни блокове. По мнение на ръководителя на екипа, направил новото откритие обаче, 
празното пространство е прекалено голямо, за да бъде предназначението му само структурно за намаляване на напрежението. Той обаче признава, че засега не може да се предположи каква е била функцията му.