Храмът в Египет с 20-метровите статуи

  • Храмът в Египет с 20-метровите статуи
    Храмът в Египет с 20-метровите статуи

Абу Симбел е наситен с история храмов комплекс, който задължително трябва да посетите, ако сте отишли в Египет.

През 13-ти в. пр. н. е. египетският фараон Рамзес II изсякъл два храма в солидната скала на западния бряг на река Нил по повод победата си в битката при Кадеш. Комплексът се състои от голям и малък храм и поради строителството на язовира Насър през 60-те години на миналия век двете постройки са разглобени и преместени на платото на 64 м по-високо от първоначалното им местоположение.

Фасадата на големия храм, който е посветен на бога-слънце Ра, е украсена с четири колоса с чертите на Рамзес, носещ двойната корона на Горен и Долен Египет. Статуите са издялани в самата скала, като за целта се е използвал естественият ѝ наклон. Въпреки че височината им е 20 м, което ги прави лесно видими дори от по-голямо разстояние, те са открити едва през 1817 г. Непосредствено до краката на големите статуи могат да се видят по-малки - на майката на Рамзес II, съпругата му Нефертари и някои от многото им деца.

Във вътрешната част на храма се намира светилището, където има отново 4 статуи. Тези на Птах, Амон-Ра, Рамзес II и Хор. Те са построени така, че на 21 октомври и на 21 февруари (61 дни преди и след зимното слънцестоене) лъчите на слънцето проникват в светилището така, че осветяват само три от скулптурите - само тази на Птах (богът на подзмния свят) остава винаги в сянка.

Непосредствено до големия храм се намира Храмът на Хатхор и Нефертари (по-познат като малкият храм). Той е първият в историята на Египет, посвещаван на царица. Освен това големината на женската статуя е същата като на Рамзес, която противоречи на обичая, статуите на жените и децата да са със значително по-малки размери от тези на мъжа.