3 от най-странните езици в света (част 2)

  • 3 от най-странните езици в света (част 2)
    3 от най-странните езици в света (част 2)

Към момента на планетата ни съществуват между 6000 и 7000 езика.

Някои от тях се говорят от милиарди хора, а други само от един човек. Затова решихме да ви представим някои от най-странните езици, които съществуват към момента.

Вижте кои са те:

1. Аяпа Зок

Аяпа зок е застрашен език, но това, което го прави интересен, е връзката между последните двама човека, които го говорят. Те са възрастни мъже, живеещи в Мексико, които обаче не си говорят помежду си. Така всъщност езикът не се използва никъде по света. Въпреки усилията на екип лингвисти да го запишат преди единствените хора, които го говорят, да напуснат този свят, двамата отказват да водят разговор един с друг, дори и за академични цели. Причината за това остава неясна.

2. Пираха

Създаването на пираха е дело на бившия мисионер Даниел Еверет. Той е живял сред бразилския народ от Пираш в продължение на 7 години и описва някои елементи от езика след заминаването си. На пирашския език му липсвали много от елементите, които са от съществено значение за езика – нямало е думи за брой или цвят и имало само 3 местоимения. Междувременно Еверет никога не успял да усвои езика или да го преподава на португалците.

3. Тауширо

Най-интересното за езика трауширо е, че той се говори само от един-единствен човек – Амадео Гарсия. Той е южноамерикански език от Перу и няма тясна връзка с нито един език, въпреки че е бил колебливо обединен с кандоши и омурано (други два изолирани езика от амазонския регион, които не са особено сходни). Тоуширо е изучаван от западните лингвисти, така че все още може да бъде запазен за потомците. На този почти изчезнал език се брои само от 1 до 10, като за целта се използват пръстите.