4 факта за Естония, които не знаеш (част 2)

  • 4 факта за Естония, които не знаеш (част 2)
    4 факта за Естония, които не знаеш (част 2)

Естония е  малка държава на брега на Балтийско море, граничеща с Латвия, Русия, Финландия и Швеция.

Нейното население наброява само 1,3 млн. души и страната все още не е сред най-популярните дестинации. Въпреки това сигурно ще се изненадате, че тя е сред най-иновативните страни в световен мащаб. Ето защо:

1. Стартъп лидер 

Естония се нарежда на трето място в Европа по брой на стартъп компаниите на 100 000 души население. По последни данни на лице са общо 31 стартъп компании, което е 6 пъти повече от средното за ЕС. Страната е подсигурила невероятни условия за бизнеса – като например фактът, че нова компания може да се регистрира само за 15 мин. 

2. Много достъпен интернет 

В доста държави е трудно да намериш добра интернет връзка, но не и в Естония. Безплатен интернет има както в хотелите, така и в парковете, кафетата, ресторантите, жп гарите, летищата и дори на плажа. 

3. Всеки може да стане жител на Естония

Страната предлага електронно жителство на всеки, независимо от страната, в която живее. При положение, че отговаряте на критериите, това ще ви струва само 100 евро и ще ви предостави редица ползи като лесни процедури за бизнес, достъп до ЕС, както и ниски данъци. 

4. Технологиите пестят време 

Днес в Естония са достъпни онлайн приблизително 4000 различни услуги. Това пести много време на жителите ѝ от висене по опашки в институции и чакане на административни срокове.