4 факта за Португалия, които не знаеш (част 2)

  • 4 факта за Португалия, които не знаеш (част 2)
    4 факта за Португалия, които не знаеш (част 2)

Португалия е една от най-старите държави в Европа. Всички я свързваме с лятно настроение, топъл климат, красива архитектура и прекрасен океан. Културата на местните жители, формирана през вековете, също е много любопитна и си заслужава да бъде опозната.

Ето и няколко интересни факта, които подбрахме за вас:

1. Масата за хранене

Типичната кухня в португалско жилище е удължено пространство без удобни столове или маса. Тази зона е запазена само за готвене. Предполага се, че ако не в трапезария, отделно оборудвана за това, то масата е във всекидневната. Дори размерът й да е малък, жителите на Португалия ще намерят начин да поставят там голяма маса за хранене.

2. Десертите

В Португалия има огромен брой десерти, приготвени с яйчени жълтъци. Обикновено те се добавят към тестото, пълнеж или дори захар като самостоятелно ястие. Това е обичай от времето на Великите географски открития. Тогава белтъкът от яйцато се използвал широко за битови цели – например за филтриране: белтъците се добавят към напитките, те се комбинират с ненужни частици и се утаяват на дъното. 

3. Храненето в движение

Яденето в Португалия е своеобразен свещен ритуал. Ястията трябва да се консумират в седнало положение и без да се бърза. Разбира се, никой не отрича уличните заведения с бърза хранене, но е обичайно да се намери удобно място за консумиране на закупените там продукти. В Португалия се счита за лошо възпитание да ядете в движение.

4. Забраната за ползването на океана като тоалетна

В Португалия има официална забрана, която често попада във всякакви списъци с най-странните закони в Европа. Тук не можете да облекчите малка нужда в океана, в противен случай могат да ви арестуват. Разбира се, малко вероятно е подобно действие да бъде одобрено другаде в друга държава. Но възниква въпросът как се залавят нарушителите.