5 малки градчета, които да посетите в Португалия

  • 5 малки градчета, които да посетите в Португалия
    5 малки градчета, които да посетите в Португалия

Важно е да запомните едно нещо, когато обмисляте дали да посетите тези места - те са мънички, но прекрасни. 

Незначителни в сравнение с други градове, на които може да сте спрели по време на пътуванията си. Можете да се разходите от единия край на града до другия за един следобед на почти всички тези места. Всички те са малки, но перфектно оформени.

1. Брага

5 малки градчета, които да посетите в Португалия

Съчетавайки силен микс от стара среща с нова Португалия, Брага е завладяващ град за посещение, ако вече сте отметнали Лисабон и Порто. Това е един от историческите градове на Португалия, с паметници и забележителности в целия град, датиращи от римско време и отминали векове - най-вече Се де Брага, най-старата катедрала в Португалия.

Докато историята е една от причините да дойдете тук, в Брага също кипи от младежи и живот, заради известен университет. Баровете и ресторантите са подредени по площадите и уличките, които се прокарват през града, което го прави чудесно място за разглеждане през деня, вечеря и напитки през нощта. Разположена само на час път с влак от Порто и само 3,10 евро на посока, Брага е лесна за проучване само за еднодневна екскурзия, ако нямате повече време.

2. Фуншал

5 малки градчета, които да посетите в Португалия

Столица на архипелага Мадейра, Фуншал е може би един от най-необичайните градове в този списък. Мадейра е изхвърлен в Атлантическия океан, край бреговете на Африка и по този начин отразява малко по-различна картина на Португалия. Въпреки че обикновено се свързва с круизни лайнери и пакетни почивки, на Мадейра има за всеки по нещо, както и за младите приключенци.

Пристанището на Фуншал предлага приятно място за разходка. Има много ресторанти и кафенета, за да остананете за малко и да се насладите. Когато се движите през града, се оглеждайте за уличното изкуство на вратите, част от проекта Arte Portas Abertas за озаряване и съживяване на старите врати. По-нататък можете да използвате Фуншал като стартова площадка за откриване на останалата част от основния остров Мадейра. Не пропускайте Пико Руиво - най-високата точка на архипелага, северно от Фуншал.

3. Коимбра

5 малки градчета, които да посетите в Португалия

В дома на най-стария университет в Португалия студентският живот е голяма част от този красив град от векове. Следователно не предлага само разходка из историческите сгради, изпъстрени на хълма, отразяващи се в река Мондего - тя също е жива и пълна с активност и звуци на младостта.

Всъщност можете да посетите сградите на Universidade de Coimbra, за да станете свидетели на невероятното наследство на този град и тъй като неговата кула стои в най -високата точка на Коимбра, гледките от тук също са прекрасни. Ако сте почитател на книгите, определено ще искате да посетите библиотеката, Biblioteca Joanina - това е спиращ дъха бароков шедьовър.

Коимбра е разположена между Лисабон и Порто, така че е идеална спирка за няколко нощи, ако пътувате до някои от тези два града.

4. Гимараеш

5 малки градчета, които да посетите в Португалия

Посещението на Guimarães е като разходка из приказка. Това е градът, от който е роден Португалия - откъдето е първият крал на страната - дон Афонсо Анрикес. За кратко време преди векове той е служил като португалска столица. Не само този момент в историята придава на Гимараеш вълшебни качества. Старият град, включен в списъка на ЮНЕСКО, е изпълнен с малки калдъръмени улички, където баровете се разстилят по площадите през лятото и никога не сте твърде далеч от хубавите гледки.

По време на престоя си тук, не забравяйте да разгледате не само центъра, но и да скочите на Teleférico de Guimarães, кабелния лифт, който отвежда посетителите в близката Пенха. Горе на този хълм можете да се насладите на размита гледка из града и околностите и да се разходите из скалните образувания на хълма.

5. Евора

5 малки градчета, които да посетите в Португалия

Определен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1986 г., Старият град на Евора далеч не е забележителността на този град. Една от най-известните забележителности на града е Храмът на Даяна, римски форум, който се смята за една от най-добре запазените римски руини на Иберийския полуостров. Градът също е бил седалище на португалските крале през 15 -ти век и със сигурност не е загубил нищо от своето величие.

Евора е един от основните градове в Алентеджо, един от неоткритите региони на Португалия, изпълнен с лозя, километрични пътеки и свръх спокоен начин на живот. Наемете кола и използвайте града, за да откриете тази малко посещавана част от Португалия и се връщайте всяка вечер, за да опитате изкушенията на богатата кухня в региона.