4 кафенета в Париж, посещавани от велики личности

  • 4 кафенета в Париж, посещавани от велики личности
    4 кафенета в Париж, посещавани от велики личности

Париж е място, из чиито улици, книжарници и бистрата са бродили множество велики личности. 

Ако сте сред любителите на книгите, то следващите редове ще ви заинтригуват, тъй като сме подготвили за вас няколко емблематични места от френската столица. В тях едни от най-известните бохеми на своето време, писатели, философи, художници, сред които Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Жан-Пол Сартр, Пикасо, са обичали да посядат, да изпият чаша кафе или чаша вино и да творят. 

1. “La Rotonde” 

Намира се в шести район на Париж. Мястото е било любимо на Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Гертруд Щайн, Томас Елиът, но и на Пикасо и Амедео Модилиани. Хемингуей споменава кафенето в „И изгрява слънце“, а героят му Джейк Барнс казва: „Независимо до кое кафене в Монпарнас кажете на таксиметровия шофьор да ви закара, той винаги ви кара до Ротондата“. 

Адрес: 105 Boulevard Montparnasse

2. “Les Deux Magots”

През 1933 г. тук е учредена наградата за литература “Prix des Deux Magots” като опит за разграничаване от прекалено академичната „Гонкур“. Мястото е сред любимите на Симон дьо Бовоар, Жан Жираду и Жан-Пол Сартр. Първият носител на този приз е поетът Реймон Кьоно, който е отличен за книгата си “Le Chiendent”.

Адрес: 66 Place Saint-Germain-des-Prés

3. “Cafe de Flore”

В знак на приятелско съперничество със своя съсед “Les Deux Magots”, през 1994 г. “Café de Flore” основава своя годишна литературна награда – “Prix de Flore”, която се присъжда на обещаващи автори на литература на френски език, като добавя към паричната награда интересно допълнение: чаша бяло вино Pouilly-Fume тук за всеки ден от годината. Това е любимо място на Хемингуей, Сартр, Симон де Бовоар, както и на Пабло Пикасо.

Адрес: 172 Boulevard Saint-Germain

4. “La Closerie des Lilas”

Мястото претендира за своето място в литературната история с бронзова плоча в памет на Хемингуей, който някога е живял на една крачка оттук и е писал за статуите в близост до ресторанта в „И изгрява слънце“. Франсис Скот Фицджералд и Форд Мадокс Форд също за определени периоди са ползвали заведението за свой писателски офис. 

Адрес: 171 Boulevard du Montparnasse