5 факта за „Нотр Дам“, които не знаеш (част 1)

  • 5 факта за „Нотр Дам“, които не знаеш (част 1)
    5 факта за „Нотр Дам“, които не знаеш (част 1)

Парижката катедрала „Нотр Дам" е строена между ХІІ и ХІV в. и има огромна историческа стойност, не само за Франция, но и за целия свят. 

Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон. 

Вижте някои интересни факти за нея:

1. Под катедралата има град от езически времена

Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е разположена „Нотр Дам“, някога е бил галско-римския град Лутеция. Смята се, че катедралата е построена върху останките на езически храм. Изследователите подозират това, тъй като при разкопки на мястото през 1710 г. са открити останки от олтар със скулптури, посветени на римския бог Юпитер и други стари божества.

2. За покрива е изсечена цяла гора

Катедралата има някои от най-старите оцелели в Париж рамки от дървесина, което включва дървета от над 200-декарова гора, изсечена през ХІІ в. Всяка греда е направена от отделно дърво и затова и цялата тази конструкция е известна като „гората“.

3. 28-те „крале“ и Френската революция

През 1793 г., в разгара на Великата френска революция, 28 статуи на библейски крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата. Оцелелите статуи, открити по-късно, към момента се намират в музея „Клюни“.

4. Кулите на „Нотр Дам“ не са еднакви

На пръв поглед те наистина изглеждат сякаш са идентични, но всъщност северната кула е малко по-голяма от южната. Както и всички други елементи на катедралата, те са строени в продължителен период от време, а това е демонстрация на колаж от архитектурни течения, а не визия, родила се в главата на един-единствен архитект.

5. Веднъж камбаните ѝ били разтопени, за да се направят оръдия

По време на Френската революция, активистите нареждат, от християнски храм сградата да бъде променена и да изразява Култа към Разума. Почти всичките ѝ камбани тогава са претопени и отиват за направата на оръдия за революционерите. Те биват напълно възстановени чак през 2013 г.