5 идеи за правене на снимки през зимата (част 1)

  • 5 идеи за правене на снимки през зимата (част 1)
    5 идеи за правене на снимки през зимата (част 1)

Зимата може да не е любимият сезон на всички, но може да е чудесно време за фотография. Заснемането на невероятни снимки обаче може да бъде предизвикателство само по себе си, тъй като ще намерите технически (и естествени) предизвикателства. За да ви помогнем да заснемете най-добрите кадри, сме ви подготвили няколко идеи.

Ето ги и тях:

1. Уловете снежни покриви 

Докато сте навън и правите снежни кадри в градска среда, си струва да отидете до някоя по-висока точка (хълм или сграда). Непосредствено след падането на снега можете да направите прекрасни снимки на заснежени градски пейзажи. Ако времето е на ваша страна, можете да направите такива както през деня, така и през нощта – за разнообразие. 

2. Използвайте ярки дрехи и/или предмети за контраст 

Използвайте ярки дрехи (като например червени якета), за да имате ясно изразен  контраст спрямо снега и околните пейзажи, когато правите своите зимни фотографии. Освен хора, можете да снимате и някои предмети и превозни средства в ярки цветовекато червени трамваи, които се срещат в някои градове, които контрастират добре на зимните пейзажи или градската среда.

3. Заснемайте природни пейзажи отвисоко

Заснемането на кадри отвисоко е фантастичен начин да покажете специфична дестинация или просто случаен зимен пейзаж. Понякога това може да включва една дълга разохдка (което е прекрасно) или използването на дрон за правене на снимки. Струва си да направите проучване, преди да пристигнете на дестинация, за да намерите най-добрите места за правене на снимки, тъй като понякога през зимата ще имате по-малко време, преди да се стъмни и някои места също могат да бъдат по-трудни за достигане.

4. Използвайте мъгла за придаване на специфична атмосфера

Понякога през зимата може да откриете мъгливи утрини, които наистина могат да добавят страхотен мистичен ефект към вашите изображения. Като например можете да направите такъв кадър дървета, църковни кули или други интересни предмети, появяващи се сред студената среда. Определено мъгливото време е прекрасно за снимки и ви съветваме да се възползвате от него максимално.

5. Възползвайте се от късния изгрев и ранните залези

В много дестинации през зимата денят е много по-кратък. Въпреки че това има недостатъка на по-краткия период от време със светлина, той има предимството, че не е нужно да ставате супер рано за изгреви или да стоите навън много късно за залез. Разбира се, през зимата може да е облачно, без цветове или красива светлина, затова препоръчваме да следите прогнозата и точните часове и минути на изгревите и залезите преди да се отправите да ги заснемате.