5 интересни факта за България (част 1)

  • 5 интересни факта за България (част 1)
    5 интересни факта за България (част 1)

България - уж я познаваме до болка, а всъщност не знаем толкова много неща за нея!

Вижте 5 факта за страната ни, които ще ни припомнят кои сме!

1. Името

България е една от най-старите европейски държави и също така никога не е променяла името си – от момента на създаването си до днес.

2. Знамето

Българската армия е единствената сила в света, която не е губила флаг, дори когато е загубила битката или войната. Точно затова нито един музей в света не може да се похвали, че притежава българско бойно знаме.

3. Съкровищата

Най-старото технологично обработено злато в Европа и света е открито в България и по-точно във Варненския халколитен некропол. В повече от 294 гроба са намерени над 3000 златни артефакта. Те са датирани на повече от 6000 години.

4. Кирилицата 

Българите са първите, които използват кирилицата, веднага след нейното създаване през IX в. Днес около 300 млн. души по света пишат на кирилица. С влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. кирилицата става 3-тата официална азбука в съюза – след латиницата и гръцката азбука.

5. Науката

Първият компютър е дело на българина Джон Атанасов и е създаден между 1939-1942 г., а първият цифров часовник за ръка е изработен от българина Петър Петров. Най-умната жена в света пък е от Благоевград – това е Даниела Симитчиева, чийто коефициент за интелигентност е 192 от 200 възможни (по-висок от този на Айнщайн).