5 интересни факта за живота в Япония (част 1)

  • 5 интересни факта за живота в Япония (част 1)
    5 интересни факта за живота в Япония (част 1)

Днес сме ви подбрали няколко факта от за японците и техния начин на живот, който често предизвиква културен шок у гостите на страната.

Ето ги и тях:

1. Използват устройства за пестене на вода

В Япония има проблеми с използването на прясна вода. Наличността и в Токио е приблизително същата като в Северна Африка или Близкия изток, като недостигът се усеща особено през лятото – поради планинския релеф валежите бързо се вливат в морето. За да смекчат ситуацията, постоянно се появяват продукти за пестене на вода. Японците са изобретили специална дюза за кран, която може да намали консумацията на вода с 90%. Много хора искат да имат приспособлението у дома, но не могат да го купят. Работата е там, че те се продават на едро за ресторанти, училища, болници и фабрики и не достигат до обикновения купувач.

2. Антибактериални продукти можете да видите навсякъде

В магазините цели рафтове са запазени за антибактериални продукти – така може да се нарече всеки продукт, който е преминал специална химическа обработка. Най-често използваните са зеолити или етерични масла от кедър и зелен чай. Добавянето на тези компоненти значително увеличава общата цена на продукта. Миризмата на краката причинява дискомфорт в страната, където е обичайно да се събуват обувките навсякъде от домовете си до ресторантите, които посещават. 

3. Антибактериална обработка на продуктите

За да се отърват от неприятната миризма, японците изобретяват чорапи с антибактериални конци през 1987 г. и тази тенденция започва с тях. В наши дни вече всичко преминава през такава обработка – керамика, спално бельо, калкулатори, дръжки на велосипеди, чехли, перуки и много други. Банкоматите в Япония издават чисти банкноти – мръсните и смачкани пари се обработват при температура от 200 крадуса, като при нея 90% от бактериите се избиват, а самата банкнота се изправя и изглежда като нова.

4. Не е необходима дъвка за свеж дъх

Японците приемат хапчета, направени от хлорофил, за да се отърват от лошия дъх. За разлика от дъвките, тези таблетки за смучене действат буквално отвътре, тъй като хлорофилът блокира веществата, които причиняват халитоза. Те обаче имат и един минус, които се изразява в това, че за известно време таблетките боядисват езика в зелено. При подготовката за романтични и бизнес срещи японците приемат хранителни добавки с екстракт от гъби – те влияят на състоянието на червата и правят дъха свеж. Потребителите забелязват, че и кожата изглежда по-добре от тези добавки.

5. Почистването на ушите е романтично

В Япония никой няма да се изненада, ако види мъж, който слага глава в скута на любимата си, а тя, използвайки дълъг остър инструмент, започва да премахва излишната ушна кал от ушната мида. Подобна процедура се счита за нормална не само сред влюбените, но и сред членовете на едно и също семейство. Традиционно почистването на ушите е свързано с усещане за майчина близост, защото майката, която се грижи за детето, се грижи за чистотата на ушните му канали. Когато правителството освободи бизнеса от необходимостта да получава лиценз за този вид услуги, много салони за почистване на уши бяха отворени светкавично, насочени както към мъже, така и към жени. Въпреки популярността на този метод, експертите все още са единодушни, че подобна процедура всъщност е безполезна, тъй като ушната кал служи за предотвратяване на проникването на бактерии в ушния канал.