5 факта за Словакия, които не знаеш (част 2)

  • 5 факта за Словакия, които не знаеш (част 2)
    5 факта за Словакия, които не знаеш (част 2)

Словакия е прекрасна страна, в която е удобно да се живее и има какво да се види.  В следващите редове ще видите 5 доста любопитни факта за нея.

Ето ги и тях:

1. Словакия – страна на замъци и крепости 

Словакия има огромен брой замъци с богата история, наследени от Средновековието. За тях се полагат много грижи. Най-известните несъмнено са Бойницки, Спишски, Оравски и Стречно. Бойницки е най-романтичният замък в Словакия. Графът решил да възстанови замъка в името на своята любима, възстановяването отнело повече от 20 години, като през това време момичето се омъжило за друг, а самият граф починал. Тя е ярък пример за класическа Европа, не разглезена от масовия туризъм, която е съхранила най-вкусната национална кухня. И всичко това, съчетано с красива природа и изобилие от исторически паметници. 

2. Родителите на Анди Уорхол са от Словакия

През 1914 г. бащата на Анди Уорхол се премества в Америка, а майка му се премества там малко по-късно – през 1921 г. Ако това не се беше случило, великият художник щеше да остане да живее в Словакия и кой знае дали би могъл да постигне световна слава тук. Както и да е, днес в Братислава има статуя в негова чест. Музеят за съвременно изкуство на Анди Уорхол се намира в Медзилаборче.

3. Комуналните услуги работят отлично

Комуналните услуги в Словакия работят прекрасно – те своевременно отстраняват неизправности, уверяват се, че винаги има вода в чешмата и топлина в дома ви. Накратко, те правят живота на хората възможно най-удобен и напълно разбиват всички стереотипи за работещите в жилищните и комуналните услуги.

4. В Словакия вместо Дядо Коледа идва Дяволът

В Словакия ролята на Дядо Коледа се изпълнява от Свети Николай, известен още като Свети Микулаш. Той носи подаръци на децата през нощта на 5-и срещу 6-и декември. И вместо Снежанка, той е придружен от Крампус или просто Дяволът, който преследва капризните деца, прибира ги в огромен чувал и ги влачи в замъка си. Съгласете се, има стимул да се държите добре през цялата година. Свети Микулас е облечен в дълъг кожух, висока шапка, в ръцете си държи жезъл със спирален връх, зад гърба му е кутия с подаръци.

5. В Словакия има много пещери

Мнозина посещават Словакия само за да видят пещерите. Например, най-дългата е Деменовската пещера, нейната дължина е 1 975 м. А в пещерата Домика има подземна река, по която можете да карате лодка. Пещерите в Словакия трябва да бъдат посетени. Дори да сте били в много, пак можете да намерите нещо ново и необичайно за себе си.  Белянската пещера се състои основно от сталактити и сталагмити, образували се в продължение на милиони години от варовикови отлагания. Има студена и влажна пътека в пещерите, покрай стоманени врати, които водят във влажни и слабо осветени алеи. Видяхме няколко красиви сталактити и сталагмити, образувани от отлагането на сол и вода и приличащи на обърнати конуси за сладолед.