5 интересни обекта в САЩ

  • 5 интересни обекта в САЩ
    5 интересни обекта в САЩ

САЩ  е страна, която определено има какво да ни покаже, тъй като именно тук се намират голяма част от световните забележителности.

Тя притежава огромен туристически потенциал, както с природните, така и с архитектурните си обекти. Ето някои от тях, успели да предизвикат интересът ни:

1. Бруклинският мост

Този мост е създаден, за да свърже два от най-известните квартали на Ню Йорк – Бруклин и Манхатън. Завършен през 1883, той бил нещо грандиозно за времето си – цели 1834 метра дължина и 84 метра височина. Днес Бруклинският мост е един от най-старите висящи мостове в света, а размерите и стилът му продължават да впечатляват. Негов създател е Джон Рьоблинг, който умира преди завършването на проекта, като делото му е продължено от неговият син Уошингтън Рьоблинг. Самият строеж на едно такова съоръжение било доста трудоемка задача, поради тинестото и нестабилно дъно на Ийст Ривър. Макар в наши дни да са построени още много мостове, които поемат трафика между двата квартала, Бруклинският мост остава неповторим.

5 интересни обекта в САЩ

2. Ниагарският водопад

Това е може би най-красивият и най-известен водопад в света. Разположен е между езерата Ери и Онтарио и се намира на самата граница между САЩ и Канада. Висок е 51 метра, като интересното е, че водите му се спускат със страшен грохот, създавайки огромни облаци от пръски. Водопадът е впечатлявал още първите заселници тук, като в началото дори е имало случаи на хора, които са се спускали с бъчви. Един такъв известен случай е този на Ани Тейлър, която се понесла с бъчва по водите на Ниагара и оцеляла след падането от 51 метра.

5 интересни обекта в САЩ

3. Алкатраз

Остров Алкатраз се намира сред студените води на залива на Сан Франциско, като придобива световна популярност с това, че тук е бил разположен един от най-строгите затвори в света. Мястото е избрано неслучайно, тъй като дори някой да успее да избяга, няма как да преплува студените океански води и да стигне до брега на града жив. Самият затвор е създаден през 1934 година и функционира до 1963 година, като по-късно е превърнат в защитена зона. В наши дни мястото е голяма туристическа атракция и привлича посетители от различни краища на света.

5 интересни обекта в САЩ

4. Дяволската кула

Това е скално формирование, намиращо се в североизточната част на щата Уайоминг. С височината си от 265 метра то ясно се откроява на фона на гористите равнини в района. Самият монолит има специфично вертикално набраздяване по цялата си височина. Установено е, че това чудо на природата се е оформило под въздействието на ерозията. Преди 50 млн. години тук е застинала магма, а под въздействието на вятъра и водата околните по-ронливи скали са изчезнали.  Останала само Дяволската кула, понеже била най-устойчивото образувание.

Тази природна забележителност всяка година привлича хиляди туристи от страната и чужбина, като най-красива е гледката при залез, когато кулата придобива оранжев оттенък.

5 интересни обекта в САЩ
Снимка: bg.wikipedia.org

5. Езерото Моно

Това езеро се намира в източната част на централна Калифорния, близо до границата с Невада. Известно е с това, че през 40-те години на 20 век от него е захранен целият Лос Анджелис, в резултата на което нивото на водата му е спаднала много. Езерото е разположено на 1940 метра надморска височина, като формата му е овална, а в средата му се намира един по-голям остров, наречен Паоха. Тук могат да бъдат видени и множество скали, които стърчат над водната повърхност – те някога са били на дъното на езерото.

5 интересни обекта в САЩ