5 любопитни факти за Бали

  • 5 любопитни факти за Бали
    5 любопитни факти за Бали

Бали е един прекрасен тропически остров, където можете да видите извисяващи се в облаците вулкани, планински склонове, хармонична природа, черни изящни плажове, галени от топлите вълни на Индийския океан. Идилия, нали?

Днес сме ви подготвили няколко любопитни факти за това приказно местенце. Ето ги и тях:

1. Производител е на най-скъпото кафе 

Най-скъпото кафе в света идва от Бали. То се нарича „Копи Лувак” и не е типичното кафе, което пиете всяка сутрин. Зърната му се събират от фекалиите на цивета – едно срамежливо котешко животно, което обитава Азия. То подбира най-зрелите кафени зърна, а преработката в стомаха му се оказва идеална за създаването на… най-скъпото кафе в света. Тези, които са го опитали, казват, че кафето има невероятен вкус, а цената на килограм варира от 100 до 600 долара в зависимост от страната, в която се продава. 

2. Оставяне на храна в чинията си 

Държим да подчертаем, че написаното по-долу важи по-скоро за случаите, в които сте поканени на гости у местен жител, отколкото когато сте на ресторант. Ако идете в някои местен семеен дом, етикетът е различен – може да се окажете на пода и да ядете с ръце. В този случай следва да  използвате само дясната си ръка и когато имате достатъчно, трябва да оставите малко храна в чинията си, за да са сигурни домакините, че сте приключили. 

3. Балийският календар има само 210 дни 

Може да ви се стори странно, но не се изненадвайте особено, ако местните хора ви пожелаят честита нова година просто по някое случайно време на годината. Те традиционно поддържат различен календар, който произхожда от хиндуистката религия. Той се състои от 10 седмици, като всяка от тях има 10 дни. 

4. Маймуните

Следва да сте нащрек, когато се разхождате, тъй като не е нужно да ходите в гората на маймуните, за да бъде откраднат телефонът ви от макак. Това може да се случи навсякъде, където виждате тези пакостливи пищящи създания. Вдъхновени от туристите, които ги хранят и се снимат с тях, маймуните на всеки обект в Бали могат да се опитат да вземат вашата чанта, шапка, слънчеви очила или храна. Затова ви препоръчваме да им се радвате от разстояние и не забравяйте, че ако им се усмихнете с оголени зъби, за тях това си е директна покана да се бият с вас. 

5. Имената

Може да ви се стори странно, но балийците обикновено имат едно от следните четири имена: Уаян, Мад, Ньоман или Кетут. Те просто и ясно означават първороден, втори, трети и четвърти и няма значение дали детето е момче, или момиче.