5 начина да спестите пари в чужбина

  • 5 начина да спестите пари в чужбина
    5 начина да спестите пари в чужбина

Ясно е, че няма начин едно пътуване в чужбина да ви излезе напълно без пари, но защо пък трябва да излезе прекалено скъпо?

В зависимост от приоритетите и прага ви на търпимост, можете да поемете по далеч по-непретенциозен трип, за да постигнете крайната цел – да обикаляте и да се наслаждавате на случващото се. Ако нямате достатъчно пари или не ви се плаща, има няколко начина, с които можете да свалите леко бремето от портфейла си.

Ето кои са 5 от тях:

1. Всички онези там, навън

Българите в чужбина са толкова много, че всеки познава поне по няколко. Където и да ги търсите, те са там – из цяла Европа и Америките, навсякъде, по всяко време и във всеки час има българи. Някои от тях учат, други работят, но всичките живеят някъде и евентуално могат да ви приютят за няколко дни. Ако се замислите колко са емигрантите, които познавате и къде са те в момента, няма да е трудно да начертаете кратка карта на европейския си трип.

Българите може да използваме и нещо друго – известни сме като добри домакини. Чужденците, които идват тук, обикновено срещат по-добро посрещане, отколкото са очаквали. Това може да стане добър повод да ви отстъпят канапето си у дома, когато пристигнете за няколко дни в тяхната държава.

2. Летете в средата на седмицата 

Има разлика дали ще хванете самолета във вторник или в петък за уикенда, особено за известните дестинации. По време на празници полетите също излизат скъпо, така че, ако ще пътувате със самолет, синхронизирайте това с календара.

3. Теглете пари от банкомат

Дори при положение, че повечето банкомати ще ви таксуват, пак е по-добре да теглите пари от тях в чужбина, отколкото да ги обменяте. Въпросът е да не теглите постоянно, затова помислете колко ще ви трябват, така че да не носите прекалено много във вас, но и да не ви се налага да го правите непрекъснато.

4. Храна и вода

Храната в ресторантите може да окаже негативно влияние върху състоянието на банковата ви сметка, особено, когато сте в страна с по-висок стандарт, което за българи означава почти навсякъде в Европа. Ако искате да съкратите тези разходи, най-добре си напазарувайте храна от съседна по-евтина държава или донесе нещо от вкъщи зависимост от това колко време и как ще пътувате ). Със сигурност в даден момент ще ви се наложи да купувате на място и тогава най-добре излезте от центъра на града, за да потърсите квартален супермаркет, защото най-вероятно ще има забележима разлика в цените. Същото важи и за водата, а пластмасовите бутилки могат да се пълнят наново.

5. Безплатните оферти

В доста държави има сайтове, които информират туристите за това кои са безплатните и евтини мероприятия и партита из града. Някои музеи също имат дни, в които приемат посетители без вход. Направете си едно проучване, преди да тръгнете на път.  

"Интересни събития в чужбина можете да откриете и в нашата секция Събития"