5 навика, които няма да се приемат добре в някои страни (част 1)

  • 5 навика, които няма да се приемат добре в някои страни (част 1)
    5 навика, които няма да се приемат добре в някои страни (част 1)

Неща, които правим в собствената си страна, могат да бъдат шокиращи за местните от някое далечно кътче на света. 


За да не изпадате в неловки ситуации, заради незнание, ви подготвихме този списък с навици, за които трябва да внимавате, когато пътувате. 

1. Бакшишът 

В България 
бакшишът е препоръчителен, но все пак клиентът преценява дали и колко да даде. В САЩ, от друга страна, той е нещо задължително и е проява на недопустима грубост да не оставиш – дори и ни най-малко да не си доволен от обслужването. В Япония или Южна Корея бакшишът е нещо непонятно за местните и дори може да бъде сметнато като обидно.

2. Сядане в такси

В България няма значение къде ще седнете, но в градове като Ню Йорк и Пекин например, шофьорът с тежка въздишка и огромно неудоволствие ще премести вещите си от предната седалка, за да се настаните. Във ФранцияИспания и Португалия положението е горе-долу същото. Можете да срещнете възмутено-озадачен поглед, докато ви сочат задната седалка. По коренно различен начин обаче стоят нещата в АвстралияНова ЗеландияХоландияИзраел, части от Ирландия и Шотландия. Там се смята за неуважително да се седнете на задната седлака, при положение, че предната е свободна и се смята за посегателство върху чувството за равенство.

3. Вдигнат палец

Да, при нас това може да се смята за жест, значещ одобрение, но в Близкия Изток, Латинска Америка, Западна Африка, отчасти в Русия и Гърция, е същото като да покажеш среден пръст. С други думи – гледайте да се въздържате от него.

4. Смях с отворена уста

В Япония шумният смях с отворена уста се смята за грубиянщина. Тя е еквивалент на това да се храниш, мляскайки.

5. Закъсненията

Да закъснееш с 10-ина минути в страни като ГерманияШвейцария и Англия означава, че не цениш времето на хората. Да пристигнеш точно навреме, ако си канен на гости в Южна Америка или в Гърция, е почти толкова лошо, колкото да се появиш час по-рано.