5 неща, които не знаеш за Токио (част 1)

  • 5 неща, които не знаеш за Токио (част 1)
    5 неща, които не знаеш за Токио (част 1)

Токио е една далечна и различна дестинация. Тя омагьосва със своята динамика и колорит.

Затова подбрахме за вас няколко интересни факта за японската столица. Вижте кои са те:

1. Бакшишите

Бакшишите са неприемливи за шофьорите на таксита, фризьорите, портиерите и барманите. Те не само не очакват допълнителни пари, а и дори няма да ги приемат. Само в някои ресторанти бакшишът е включен в сметката. Ако оставите повече пари някъде, не е изключено келнерът да ви подгони по улицата, за да ви ги върне.

2. Хората вървят отляво

Токио е една от най-гъстонаселените столици в света със своите 35 млн. жители, но въпреки всичко хората там са много дисциплинирани. Пешеходците следват неписаното правило да вървят отляво на тротоара – точно както колите по пътя, които се движат както във Великобритания. Изключение правят ескалаторите, където трябва да стоите отляво и да вървите отдясно.

3. Пиене на открито и пушене на закрито

Колкото по-затворено е едно помещение, толкова по-вероятно е да ви позволят да пушите там. В много от влаковете има вагони за пушачи. Цигарите обаче са забранени по повечето тротоари, освен около обществените пепелници. Съществуват и улични патрули, които спират хората, които вървят и пушат.

4. Една карта за всички влакове и автобуси

Влаковата система на Токио всъщност е мрежа от три компании, а картите, които се продават, позволяват на хората да се возят във всички превозни средства от градския транспорт. С картите Сука и Пасмо можете да използвате спокойно всички линии в града.

5. Местата за тишина

От скритите зад небостъргачи храмове до канала в Накамегуро, никога няма да бъдете далеч от някой оазис на тишината и спокойствието. Някое малко кафене, забутано кварталче или миш-маш от супермодерна архитектура и древни сгради – въпреки голямата населеност и забързаност, Токио дава възможност да останете насаме със себе си.