5 неща, които трябва да направите за вашето здраве преди всяко пътуване, според лекар

  • 5 неща, които трябва да направите за вашето здраве преди всяко пътуване, според лекар
    5 неща, които трябва да направите за вашето здраве преди всяко пътуване, според лекар

Пътуването е полезно занимание за ума и душата ви. Въпреки това, качването на самолет или тръгване за дълго пътуване с кола може да навреди на тялото ви. Ето защо медицински специалисти като  д-р Кристин Райт Маккитиш, която е специализирана в превантивната медицина и грижите, не забравяйте да подготвяте телата си, преди да тръгнат на почивка.

„Хората често пренебрегват това как стресът може да повлияе негативно на тялото“, споделя Маккитиш. „Планирането, координирането и опаковането за пътуване може да бъде по-стресиращо, отколкото си мислите, така че не забравяйте да си дадете достатъчно време, за да се подготвите и на свой ред наистина да се насладите на пътуванията си.“  

Ето пет други неща, които Маккитиш каза, че прави преди пътуване, за да се увери, че е физически подготвена за пътуването, което трябва да направите и вие.

Пийте много вода. 

Според Маккитиш получаването на правилното количество вода е от решаващо значение за цялостното здраве, особено преди пътуване. 

„Поддържането на добра хидратация чрез пиене на приблизително два до три литра вода на ден ще помогне на имунната ви система да работи оптимално“, каза тя. „Всяка клетка, тъкан и орган се нуждаят от вода, за да функционират правилно – включително имунната система. Водата помага за поддържането на бариерите, които защитават областите в тялото ви – помислете за носа, хранопровода, белите дробове и стомаха. Водата също така представлява ключов компонент на вашата лимфна система течност, която е отговорна за транспортирането на клетки, които помагат в борбата с инфекциите." 

Летенето, отбеляза тя, е особено дехидратиращо, така че не забравяйте да пиете вода по време на полета. И, съжалявам, любителите на кафето, McKitish препоръча да се избягват висококофеинови напитки и алкохол, тъй като и двете ще причинят дехидратация.

Проверете вашите добавки.

McKitish препоръчва на пациентите си да потърсят имуностимулираща добавка преди пътуване, за да се уверят, че системата им е във върхова форма. 

„Препоръчвам на всички мои пациенти да приемат имуностимулиращи добавки в продължение на три до пет дни преди пътуването и да продължат да го правят през цялото си пътуване“, сподели тя. "По-конкретно витамин С, витамин D, цинк и пробиотици." 

Наспи се. 

Подготовката за здравословно и щастливо пътуване също означава да сте сигурни, че ще хванете достатъчно сън, преди да тръгнете. 

„Сънят е абсолютно критичен и, за съжаление, често остава на заден план преди пътуването, независимо дали е от планирането, стреса или вълнението от пътуването“, каза Маккитиш. „Вашето тяло върши най-важната си работа, докато спите, по-специално укрепва имунната ви система. Когато пътувате, имате потенциал да се изложите на вируси, бактерии и други заболявания, в зависимост от вашата дестинация. Затова се уверете, че сте спите седем до осем часа всяка нощ, така че имунната ви система да е оптимална за вашето пътуване." 

Промъкнете се на тренировка преди пътуване. 

Вероятно ще правите доста стъпки по време на пътуването си и може да носите тежки чанти, поради което McKitish препоръчва да вземете няколко тренировки преди пътуването и една точно преди да тръгнете, за да облекчите всеки стрес.

„Лично за мен е много важно да започна тренировка точно преди пътуването“, каза Маккитиш. „Това помага за облекчаване на нервите и стреса, но също така дава незабавен тласък на имунната ми система.“ Тя дори прави една крачка напред, като включва посещение при консиерж лекар за интравенозно вливане, пълно с витамини след тренировка. „Това осигурява адекватна хидратация и наводнява системата с електролити, витамини, аминокиселини и пептиди за окончателно укрепване на имунната система.“ 

Всъщност се насладете на процеса на планиране на пътуване.

И накрая, важно е да се облегнете на радостта от планирането на вашето бягство, тъй като това също ще намали нивата на стрес и ще ви накара да се почувствате страхотно за предстоящото пътуване, според McKitish.

„Ако имате достатъчно късмет да си вземете дълга ваканция, насладете й се“, сподели тя, добавяйки, че всички нови здравословни навици, които придобиете, докато се подготвяте за пътуване, могат да ви донесат дивиденти, ако ги запазите, след като се върнете. „Въпреки че е важно да запомните, че дните преди ваканцията са от решаващо значение, редовната грижа за вашето тяло и имунна система ще ви осигури устойчиво здраве.“