5 по-малко известни забележителности в Будапеща

  • 5 по-малко известни забележителности в Будапеща
    5 по-малко известни забележителности в Будапеща

Една по-различна разходка из Будапеща

Встрани от по-известните забележителности за един уикенд в Будапеща – поразително красивата неготическа сграда на Унгарския парламент, прочутите Рибарски кули (Рибарския бастион), крепостния хълм Будавар, църквата Матиаш, верижния мост Сечени, катедралата „Св. Стефан“ (Сент Ищван) и др. – в Будапеща определено има редица по-малко популярни места, които далеч не са за изпускане. Предлагаме ви няколкочасова разходка по един от най-големите и безспорно най-елегантни булеварди в Пеща – „Андраши“, който свързва идеалния център на града (площад Деак Ференц тер) с Площада на героите. Освен красивата и типична за повечето европейски столици архитектура и лъскавите представителни магазини на световни модни марки, бул. „Андраши“ се откроява и с още няколко, по-малко известни забележителности.

1. Унгарската национална опера (Magyar Állami Operaház, бул. „Андраши“ 22).

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

Няма как да я пропуснете, защото тя ще ви смае с цялата прелест, изящество и величие, които излъчва. Строежът на красивата неоренесансова сграда започва през 1875 г. и продължава 9 години. На 27 септември 1884 г. Унгарската национална опера отваря врати за първи път, а оттогава насам – вече 132 години – не разочарова и за миг любителите на класическата музика и балета. Ако оставате в Будапеща за повече от няколко часа, задължително се пробвайте да влезете в Операта, за да се насладите на поредния бляскав спектакъл, който ще направи фурор на елегантната й сцена. Тъй като напливът е голям, особено за хитовите предложения в репертоара, е препоръчително да закупите предварително билети онлайн тук.

2. Парижкият универсален магазин (Alexandra Könyvesház - Párizsi Nagyáruház). 

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

След две преки, на отсрещния тротоар, се издига друга впечатляваща сграда в стил ар нуво. Това е Парижкият универсален магазин на „Андраши“ 39, който първоначално е замислен като казино. И тук ключовата година е 1884, когато имотът е бил откупен от агенцията, натоварена със задачата да изгради бул. „Андраши“. Мястото е претърпяло доста трансформации през годините, но книгите винаги са намирали убежище там, дори по време на бомбардировките през Втората световна война. Днес на „Андраши“ 39 се помещава една от най-големите и стилни книжарници в Будапеща. След като разгледате двата етажа с елегантно и тематично подредени книги на всякакви езици, се озовавате на прага на някогашната бална зала, която и днес заслепява със своята неоренесансова пищност. Да пиеш капучино, придружено с традиционната за страната торта „Добуш“, заобиколен от прелестните изрисувани от горе до долу стени и таван, е повече от удоволствие.

3. Ференц Лист. 

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

Малко по-нататък булевард „Андраши“ пресича Площад Ференц Лист (Liszt Ferenc ter), където виждаме статуята на изтъкнатия унгарски композитор и пианист, заобиколена от китни кафенета и апетитни ресторантчета с кухня от различни краища на света. В другия край на площада се издига и наскоро реновираната Музикална академия „Ференц Лист“ (Zeneakadémia), над чийто вход отново има статуя на унгарския виртуоз.

4. Музей на терора. 

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

Връщайки се обратно на бул. „Андраши“ няма как да не споменем смразяващата Къща на терора (Terror Háza Múzeum). Не, не става дума за някакъв детски атракцион, а за реално съществуваща сграда, в която през XX век са жестоко измъчвани и убити стотици унгарци. Откритият през 2002 г. мемориал на жертвите на нацисткия и комунистическия режим има дълга и кървава история, датираща от 1937 г., когато унгарската националсоциалистическа Партия на кръстосаните стрели наема част от сградата, установявайки там своя щаб. Една от първите задачи на унгарските комунисти през 1945 г., пристигащи гордо на съветски танкове, е да превземат символа на унгарския фашизъм, настанявайки се трайно на „Андраши“ 60. Между 1945 и 1956 г. вцепеняващият ужас, умопомрачителните методи за измъчване и взимащата връх безнаказаност не просто не намаляват, а придобиват невиждани размери в днешната Къща на терора. Мазетата, до които сега се стига чрез модерен стъклен асансьор, са превърнати от комунистите в килии, където стотици „врагове на социализма“ прекарват последните месеци от живота си. Тягостната атмосфера се усеща и днес, а множеството черно-бели снимки на жертвите на двата режима, изгубили живота си на „Андраши 60“, които днес виждаме по стените на музея, допълнително засилват усещането за ужасяващите действия, предприемани от властимащите в Унгария през по-голямата част от XX век.

5. Площад на героите.

5 по-малко известни забележителности в Будапеща
Снимка: Емилия Николова

По продължението на широкия и оживен бул. „Андраши“ стигаме до Площада на героите (Hősök tere). Името далеч не е случайно – на огромния площад виждаме статуите на водачите на 7-те племена, за които се смята, че са основали Унгария през 896 г., както и на други бележити държавници и крале от унгарската история. В центъра, над всички тях на височина 36 метра, величествено се издига статуята на Архангел Гавраил, за когото се смята, че се явил насън на създателя на унгарската държава Свети Стефан (Ищван), поднасяйки му корона.

В непосредствена близост са още Музеят на изящните изкуства, Изложбената зала и Градският парк. 

Ако вече сте се изморили от ходене, култура и история, препоръчваме да вземете линия 1 на будапещенското метро, което е първото метро, построено на континенталната част на Европа. За около 15 минути ще стигнете от спирка Hősök tere обратно до идеалния център – Deák Ferenc tér. Оттам лесно ще се ориентирате за ул. Király, на която ви очакват десетки барове и бурен нощен живот, с които унгарската столица се слави по цял свят.