Будапеща - пътуване из захарния рай

  • Будапеща - пътуване из захарния рай
    Будапеща - пътуване из захарния рай

В Будапеща се срещат класически сгради, почти същите като тези във Виена. По релсите на града се движат стари трамваи – от онези жълтите, които сме свикнали да виждаме из София. Днес унгарската столица представлява един оживен модерен град, който не се срамува да покаже комунистическото си минало. Разходете се по следите на отминалите години и открийте защо Будапеща е истински захарен рай.


Барове в развалините с плодов завършек

Ако искате да почувствате ретро Будапеща, наемете си трабант и направете обиколка на централната част на града. Завършете деня със студена бира в един от баровете от развалини. Това са барове, които се помещават в доскоро изоставени сгради или гаражи, обзаведени с неповторима колекция от ретро мебели. Едва ли има друго място, на което да пийваш, легнал върху лекарски стол, докато приятелите ти са настанени на задните седалки на трабант. А над вас висят пътни знаци, колело, църковна камбана, диско топки от 70-те и китайски фенери. След като изпиете бирата, продължете към друг бар, а после към трети, докато не ви омръзне да откривате любопитни останки от миналото. Ако не искате да се влачите пияни между баровете, опитайте популярния унгарски сироп (szörp) – освежаваща плодова напитка, която има десетки разновидности.

31702

Захарни изненади

Можете да пътувате и с градски транспорт. Качете се на някой от тролеите, чиито номера започват от 70, тъй като първата трамвайна линия в Будапеща била открита по случай 70-я рожден ден на Сталин през 1949 г. Или пък използвайте първото електрифицирано метро в света! Отбийте се през станция Szent Gellért tér, чийто мозаeчен дизайн може да ви отведе на истинско междугалактическо пътуване. А недалеч от станция „Опера“ се намира известният магазин за сладкиши "Sugar!" с главозамайващо разнообразието от сладоледи, многоцветни бонбони, желирани представители на животинското и растително царство и гурме десерти, които поразително много наподобяват произведения на изкуството.

31701

31707

Лавандулов сладолед

Ако все още не ви е призляло от сладко, чувствайте се длъжни да се отбиете в Лавандула (Levendula) – малко магазинче, в което се продава най-вкусният сладолед на света! Смея да го твърдя, защото съм опитвала мними фаворити в поне пет италиански региона и още куп не дотам известни със сладоледа си дестинации. Кремообразният пресен сладолед се предлага в изкушаващо разнообразие от вкусове – мента с лавандула, шоколад с лавандула, бисквитки с лавандула, малини с лавандула, зелен чай с лавандула и още много варианти с и без лавандула. Накратко, сладоледът е толкова добър, че си заслужава да отделите няколко хиляди унгарски форинта за него (10 лв. са приблизително 1560 HUF).

31704

31709

Снимка: Levendula Kézműves Fagylaltozó

Разходете се със сладолед в ръка по един от мостовете над Дунав и не пропускайте по залез слънце да сте хълма на замъка Буда. Оттам ще се насладите на зашеметяваща гледка към верижния мост Сечени, прочутия унгарски парламент и базиликата Свети Стефан.

31699

Будапеща е вълнуващ град. Той е достатъчно голям, за да има винаги нещо интересно, което да предложи. И достатъчно малък, за да се чувствате винаги като у дома, когато на среднощна разходка с колело срещнете някой познат. Сред сладките изкушения и остатъците на едно недалечно минало ще намерите достатъчно причини да се завърнете тук. До следващoтo ви идване в Будапеща запазете спомена за един вкусен лавандулов сладолед.

Полезна информация: Градът е отрупан с „разрушени барове“ и дори съвсем случайно можете да се натъкнете на някой от тях. Текущите изкушения на захарната сладкарница може да откриете тук. Имайте предвид, че красивото им многоцветно меню се променя целогодишно по повод различни празници. Лавандуловият сладолед се предлага на пресечката на бул. „Szent Istvan“ и ул. „Visegradi“. Ще го познаете по опашката от нетърпеливи фенове на сладоледа и лилавото колело, небрежно подпряно на входа. 

31708

Снимка: Levendula Kézműves Fagylaltozó

Снимки: Евелина Евлогиева (освен където е посочено друго)