Будапеща - забележителности за един уикенд

  • Будапеща - забележителности за един уикенд
    Будапеща - забележителности за един уикенд

Будапеща е жив и интересен град, който трудно ще ви омръзне. След като изследвате забележителностите (или още преди това), непременно излезте от туристическите зони на унгарската столица и просто се отдайте на откривателство на малки улички и случайни кафенета.

 

Но всичко по реда си. Началото е из замъци, кули, мостове, парламент с 20 км стълбища и легенди от стари времена. Ето кои са най-важните забележителности в Будапеща (не забравяйте да погледнете и съветите на един местен от Будапеща):

Разходка с корабче по Дунав – красота и романтика! Светлините на нощта и отблясъците на деня ще ви потопят в една незабравима атмосфера. И със сигурност няма да пропуснете ярките звезди, защото те ще ви гледат и от небето, и от огледалната водна повърхност.

Верижният мост Сечени - Не се страхувайте да „увиснете” над Дунав на верижният мост Сечени (Széchenyi Lánchíd) - между историческата архитектура на Буда и по-модерната Пеща. От Буда към Пеща или обратно – вие избирате посоката!

6601

Рибарският бастион/Рибарските кули - Не се заблуждавайте, че при Рибарския бастион/ Рибарските кули (Halászbástya) ще срещнете рибари или ще си купите риба. Рибарският бастион е наблюдателна платформа - тераса със седем кули, разкриващи прекрасни гледки към Пеща, Дунав и унгарския парламент. Изобщо едно красиво място в Будапеща, което никак не мирише на риба. Научете още за Рибарските кули.

6596

Унгарският парламент (Országház) – тази сграда сякаш не е създадена за политика, а за филм или приказка. Представяте ли си в какъв величествен уют се решават важните политически въпроси на Унгария? Всъщност не е нужно да си представяте, а отидете и вижте една от най-старите и със сигурност най-красивата законодателна сграда в Европа. Научете повече за Унгарския парламент.

6600

Хълмовете Буда, Будавар – Високо над градската суета цари спокойствие, а в далечината се открива великолепна гледка към Будапеща. Не пропускайте пещерите, отворени за посещение. В пещерата Палволжи (Pálvölgyi) са уникалните каменни фигури „Слонът” и „Крокодилът”, а въздухът в нея е лечебен за белодробни заболявания. 

Замъкът Буда (Budavári Palota) – този исторически комплекс на унгарските крале събира в себе си няколко музея: Националната галерия и Дворцовият музей, както и Музеят за модерно изкуство „Лудвиг”. Ако изкуството ви дойде в повече, можете да се освежите с една разходка по тесните, но красиви алеи наоколо. 

6597

Термалните бани - Не бихте пропуснали масаж или лековита баня, нали? Сечени (Szechenyi) е най-известната термална баня в Будапеща. Гледайте табелките до басейните, защото водата във всеки един от тях е с различна температура – от гореща до ледено студена. Блаженство и лек, както за тялото, така и за душата. Намират се в централния парк, в непосредствена близост до замъка Вайдахуняд. Научете повече за красивите бани в Будапеща.

6588

Базиликата Свети Стефан (Szent István Bazilika) е още едно място, от което можете да се насладите на красива гледка. Както и на мумифицираната дясна ръка на крал Стефан I в мощехранилницата на базиликата (и това си е гледка!). Бъдете смели и изкачете 364-те стъпала до купола на църквата, защото гледката, която ви очаква там, си заслужава две-три капки пот. Добре де, има и асансьор.

6595

Замъкът Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara) е приказка в градския парк на Будапеща. Целият замък е заобиколен от вода. Тук посетителите се връщат в типично средновековна атмосфера, а музейните експозиции ви предлагат възможност да научите повече за животновъдството, горското стопанство, риболова и местната винарска индустрия. Намира се в градския парк на Будапеща. Допълнителна информация можете да намерите тук.

6586

Църквата Матиаш (Mátyás-templom) - Ако очаквате в църквата Матиаш да има само богослужения, лъжете се! Изключително добрата акустика и прочутият орган на църквата са причина за честите музикални концерти. Матиаш заема централно място в унгарския музикален живот. В подземието има и музей на църковни реликви. Допълнителна информация за цъкрвата можете да намерите тук.

6591

Остров Маргит - С прекрасните си паркове, в които има повече от 10 000 чинара, зеленият остров Маргит приканва към разходки и спокойствие в самото сърце на Будапеща. Островът се намира в река Дунав между мостовете Маргит и Арпад и е толкова малък, че можете да го обиколите целия за час. Прочетете още за остров Маргит.

Колелото на времето в Градския парк - Спрете се пред един от най-големите в света пясъчни часовници - Колелото на времето в Градския парк на Будапеща, за да погледате как времето тече и може би ще осъзнаете, че няма смисъл да бързате…

6589

Зоологическата и ботаническата градина - Мечтали ли сте да видите безброй красиви пеперуди на едно място? А оригинална японска градина с различни бонсаи? Заповядайте в градския дом на Нейно величество Природата. Тук ще видите редки растителни и животински видове, големи пъстри аквариуми и още много изненади. За малки и големи, за вас и за детето във вас! Допълнителна информация за работно време и цени на билети ще намерите тук.

Унгарска кухня - На диета или не, големите купи с гулаш или пък с рибена или пилешка супа с червен пипер са важни забележителности в Будапеща. Кулинарна атракция е и яхнията пьоркьолт (pörkölt). А за десерт: щрудели, палачинки "Гундел" (Gundel) или смачкани на пюре варени кестени, гарнирани със сметана. Ммм… Ресторантите на булевард „Ракоци” и улица „Ваци” ви очакват.

Магазини в Будапеща - Сигурно искате да похарчите малко пари за подаръци в Будапеща? The Great Market Hall е най-големият търговски център в унгарската столица и предлага всякакви стоки – маркови дрехи, парфюмерия, вкусни напитки, храни и всякакви сувенири. Други подходящи за благородни цели места са магазините на булевард „Ракоци” (Rákóczi út) и улица „Ваци” (Váci utca).

Нощен живот в БудапещаСлед дългите културни разходки е време за една или повече бири в някой от многобройните пъбове в Будапеща: ирландски, английски, американски и много други, пулсиращи от разнообразна музика, от джаз до хаус и техно. Не се срамувайте да се изявите и на сцената на караоке зоните. А ако искате да се придържате към местните забавления, кажете си наздраве с чаша палинка - местният вид ракия, която се приготвя от сливи, кайсии или ябълки, отгледани в Унгария. Прочетете повече и за тайния нощен живот в скритите дворове на Будапеща.